Gemeente Leiden

Wat doet een burgemeester?

BESTUURSDIENST - Leiden krijgt een nieuwe burgemeester. Maar wat doet een burgemeester allemaal? Blijft het bij lintjes opspelden en honderdjarigen bezoeken, of heeft een burgemeester ook meer inhoudelijke functies? Volgens de wet heeft een burgemeester drie taken. Hij handhaaft de openbare orde, vertegenwoordigt de stad en is voorzitter van het stadsbestuur.


1. De openbare orde


Een burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid in zijn gemeente. Dat betekent dat hij veel contact heeft met de brandweer en de politie. Ook is een burgemeester bevoegd om evenementen te verbieden, als hij denkt dat die de openbare orde in gevaar brengen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een omstreden demonstratie, een sportevenement waar problemen mee verwacht worden of een gevaarlijke attractie op de kermis. Omdat Leiden de grootste gemeente is in de politieregio Hollands-Midden, is de burgemeester van Leiden bovendien korpsbeheerder in die regio. Hij heeft het opperbevel over de Brandweer en coördineert bij rampen die de gemeentegrenzen overstijgen.


2. Het gezicht van de stad


Een tweede taak heeft een burgemeester in het vertegenwoordigen van de gemeente. Hij is het gezicht van de stad, zowel in de stad zelf als daarbuiten. Om voorbeelden te geven: hij treedt op als gastheer bij een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders, reikt onderscheidingen uit, komt langs met een bloemetje als een inwoner honderd jaar wordt, rijdt mee in de optocht op 3 oktober en houdt een toespraak als een belangrijk cultureel festival wordt geopend.

Maar ook buiten de gemeentegrenzen is de burgemeester het boegbeeld van de stad. Burgemeesters moeten een 'Haags netwerk' hebben: goede contacten met bestuurders bij de Rijksoverheid in Den Haag. Een van de redenen daarvoor is dat 'Den Haag' regelmatig subsidies geeft aan lokale overheden. Voor een werkgelegenheidsproject bijvoorbeeld, of voor een project dat de veiligheid vergroot. Door te lobbyen en aandacht te vragen voor de stad, kan een burgemeester proberen om landelijke steun te krijgen bij het oplossen van problemen.

Het is tenslotte belangrijk dat de burgemeester de gemeente een gezicht geeft in de regio. Veel Leidse problemen zijn regionaal, zoals bijvoorbeeld het tekort aan woonruimte. Als voorzitter van het Samenwerkingsverband Leidse Regio (SLR) heeft de Leidse burgemeester de taak om de samenwerking tussen verschillende gemeenten in de regio te bevorderen.


3. Voorzitter van het bestuur

Sommige mensen denken dat de burgemeester de meest machtige persoon is binnen een gemeente, en net zoveel invloed heeft als de minister-president in de landelijke politiek. Maar zo is het niet. De politieke macht zit bij de wethouders en bij de gemeenteraad. Wel is de burgemeester de voorzitter van het dagelijks bestuur van de gemeente, het College van Burgemeester & Wethouders. In die functie zorgt hij voor eenheid en geeft hij leiding. Hij zorgt voor samenhang tussen de verschillende beslissingen die het College van B&W neemt.

De genoemde drie taken zijn taken die alle burgemeesters in Nederland hebben. Daarnaast kan de gemeenteraad de burgemeester extra bevoegdheden geven. Zijn 'portefeuille' kan ook nog uit andere beleidsterreinen bestaan. De huidige waarnemend burgemeester Wolter Lemstra en zijn voorganger Jan Postma hielden zich bijvoorbeeld bezig met universiteitszaken. En Cees Goekoop, burgemeester van 1981 tot 1998, had een tijdje Monumentenzorg in zijn portefeuille.