Gemeente Leiden

Verbetercampagne afvalinzameling begint in de Lage en Hoge Mors

Vuil op de agenda

Milieu en Beheer - Uit onderzoek blijkt dat nog veel van ons afval in de restcontainer te-rechtkomt en niet apart wordt ingezameld. Dat kost de gemeente geld. Ook andere as-pecten van vuilverzameling staan opnieuw op de agenda. Bijvoorbeeld vuil rondom con-tainers of het verzamelen van gft-afval in flats. Om de afvalinzameling te verbeteren wil de gemeente een nieuw project starten en bewoners de gelegenheid geven hun stem te laten horen.

Er zijn nieuwe doelen gesteld wat betreft afvalverwerking en afvalinzameling. Eind 2006 wil de gemeente 55 % van alle gft-afval (groente-fruit-tuin) apart inzamelen, 65 % van het papier, 75 % van het glas, 40 % van de textiel, 90 % van het klein chemisch afval en 90 % van alle wit- en bruingoed, zoals tv's, radio's, koelkasten en kleine elektrische apparaten. Deze extra inzamelresultaten leveren de gemeente op jaarbasis een besparing op van ruim 200.000 aan verwerkingskosten.

Meepraten

Om deze doelstellingen te bereiken is een nieuw project in het leven geroepen. Op wijkniveau zullen speciale acties plaatsvinden, om te beginnen in de wijk de Lage en Hoge Mors. De in-vulling van deze tweejarige verbetercampagne staat nog niet precies vast. Bewoners uit de Lage en Hoge Mors kunnen hierover meepraten op een bewonersbijeenkomst en de gemeente advies en repliek geven. GeĂŻnteresseerde bewoners kunnen zich 24 oktober melden bij Boer-derij De Slaagh, Lage Morsweg 102, om 19.30 uur. Het betrekken van bewoners in de opzet en de uitvoering van de verbetercampagne is belangrijk voor de realisatie van het gehele pro-ject. De ervaringen uit de Lage en Hoge Mors gebruikt de gemeente namelijk weer in andere wijken. De gemeente zal vervolgens in januari het nieuwe project starten ter verbetering van afvalinzameling.

Om de effecten van de verbetercampagne te meten zal de gemeente cijfers verzamelen, zal re-gelmatig gekeken worden wat er nog aan gft-afval, papier en andere afvalstromen in de rest-containers terechtkomt en zullen bewoners gevraagd worden naar hun ervaringen. De taak-stellingen die de gemeente Leiden zich heeft gesteld voor eind 2006, moeten in de Lage en Hoge Mors al eind 2004 zijn gerealiseerd.