Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Drogisterijen
17-10-2002

Het kan soms toch nog snel gaan: 24 september jongstleden lieten wij u weten dat een nieuwe CAO Drogisterijen nog niet in zicht was. Inmiddels kunnen wij u berichten dat wij in de onderhandelingen van vrijdag 4 oktober jongstleden een resultaat hebben bereikt. Omdat de tekst van het onderhandelingsresultaat eerst door alle partijen moest zijn goedgekeurd, kunnen wij u nu pas berichten.

Het belangrijkste onderwerp van de onderhandelingen was de invoering van een pré-pensioenregeling. De VUT houdt namelijk over een aantal jaren op te bestaan. Dit heeft de wetgever nu eenmaal zo bepaald.

Om ervoor te zorgen dat u niet verplicht wordt tot uw 65e te werken, hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de handelssector besloten om een pré-pensioenregeling in te voeren vanaf 63 jaar.

Daarnaast wil de CNV Dienstenbond nog verdergaande afspraken maken voor uw branche daar wij een pré-pensioenleeftijd van 63 jaar geen recht vinden doen aan het zware werk in de drogisterijen. Ook het verschil tussen de huidige VUT-gerechtigde leeftijd van 60 jaar en de pré-pensioenleeftijd van 63 jaar vonden wij te groot.

Helaas hebben wij in deze CAO-onderhandelingen geen overeenstemming kunnen bereiken met de werkgevers over de invoering van een zogeheten specifieke pré-pensioenregeling voor de medewerkers in de drogisterijen.
De ideeën over wat als een goede regeling kan worden bestempeld, liggen helaas te ver uit elkaar. Werkgevers willen niet verdergaan dan een leeftijd van 62,5 jaar en een verdeling van de premielast van 50/50.
Wij vinden een leeftijd van 62 jaar en een verdeling van 75/25 of 2/3 tot 1/3 echter meer ge-rechtvaardigd. De huidige verdeling van de VUT is immers ook niet 50/50, en er is wat leeftijd betreft geen reden om uit de pas te lopen met wat er in de rest van de detailhandel aan branche-specifieke regelingen wordt afgesproken.

Aangezien wij het over de pré-pensioenregeling niet eens konden worden en de CAO-onderhandelingen door deze problemen al veel te veel waren vertraagd, konden wij niet anders dan besluiten om het onderwerp voor dit moment te laten rusten.

Toch hebben wij afgesproken dat het onderwerp nog voor de CAO-onderhandelingen van volgend jaar weer op de agenda komt te staan.

Daar er nog geen afspraken zijn gemaakt over het pré-pensioen is voor 2003 afgesproken dat de VUT blijft bestaan. U kunt, als u bijna 60 bent, hier dus gewoon een beroep op doen. Voor de rest zijn de volgende afspraken gemaakt voor een nieuwe CAO

* looptijd van 1 jaar: van 1 april 2002 tot 1 april 2003
* loonsverhoging van 3,5%: 1,8% per 1 september 2002 en nog eens
1,7% per 1 januari 2003

* de Wet Arbeid & Zorg wordt toegepast waarbij dit jaar niet negatief mag worden afgeweken van deze regeling door afspraken met de ondernemingsraad. U heeft dus recht op 10 dagen zorgverlof per jaar met behoudt van 70% van het loon

* uitbreiding van het kraamverlof met de dag van de bevalling
* extra buitengewoon verlofdag voor het bijwonen van een 25-, 40- en 50-jarig huwelijksfeest van ouders en schoonouders alsmede verlof bij 25- en 40-jarig jubileum van dienstjaren echtgeno(o)t(e)/partner.
bij reïntegratie bij ziekte bij een andere werkgever is een inkomensgarantie overeengekomen van 100% bij reïntegratie in het eerste ziektejaar, 90% voor het tweede jaar en 80% voor het derde jaar.

Al met al flink wat afspraken. Helaas zijn over andere belangrijke zaken als kinderopvang, veiligheid en in mindere mate de verhoging van de maaltijdvergoeding nog geen concrete resultaten te melden.

Deze onderwerpen hebben en houden nog steeds onze aandacht. Nog voor de volgende CAO-onderhandelingen zullen wij hierover met werkgevers in gesprek gaan.

Aan u nu het laatste woord.
Wij leggen dit resultaat neutraal aan u voor. U kunt las lid aangeven of u al dan niet instemt met het bereikte onderhandelingsresultaat. Dat kan via het reactieformulier dat u per post heeft ontvangen, of door te reageren op deze pagina (ingelogd).

Heeft u nog vragen of opmerkingen? U kunt hierover contact opnemen met uw bestuurder, Neoletta Poelgeest op tel: (035) 646 05 80.