Ingezonden persbericht


Persuitnodiging
17 oktober 2002

Informatiebijeenkomst CITES

Van 3 tot 15 november 2002 vindt de 12e Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna en flora (CITES) plaats in Santiago, Chili. Ter voorbereiding op deze CITES-conferentie organiseert het Wereld Natuur Fonds op dinsdag 29 oktober 2002 van 10.00 uur - 12.00 uur een informatiebijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag. U bent hierbij van harte welkom!

CITES is een internationaal verdrag dat overheden hebben opgezet om te verzekeren dat de handel in wilde dieren en planten niet bedreigend is voor hun voortbestaan. De internationale handel in wilde dieren en planten is zeer omvangrijk. Deze handel is niet altijd verantwoord en soms zelfs illegaal, met name door onvoldoende controle, wetgeving en kennis in veel landen, en door de economische behoeften, hoge winsten en - in sommige gevallen - zelfs betrokkenheid van georganiseerde misdaad.

Kortom, voor bedreigde planten en dieren is goede regulering van de handel in deze soorten van cruciaal belang. Het Wereld Natuur Fonds volgt de CITES-conferenties daarom op de voet en lobbyt voorafgaand aan en tijdens een conferentie bij de nationale delegaties met de stemadviezen die het Wereld Natuur Fonds heeft opgesteld voor de belangrijkste voorstellen.

Met inmiddels 160 aangesloten landen is CITES een van de oudste (1975) en meest succesvolle internationale natuurbeschermingsverdragen ter wereld. Deze twaalfde conferentie heeft de mogelijkheid zich te onderscheiden van voorgaande conferenties omdat er niet alleen gesproken zal worden over een heleboel ernstig bedreigde soorten, maar ook over soorten die op grote schaal voor commerciële doeleinden verhandeld worden zoals de tandvis, haaien en de mahonieboom. Dit is bijzonder omdat vis en hout vaak gezien worden als producten en niet als soorten die uit kunnen sterven. Opname van deze soorten in CITES, zal de reikwijdte van het verdrag vergroten en het belang van duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen benadrukken.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 29 oktober informeren wij u graag over de naderende CITES-conferentie in het algemeen en specifiek over de standpunten van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds concentreert zich met name op de volgende soorten: haaien (walvishaai en reuzenhaai), de tandvis, walvissen (Bryde's vinvis en dwergvinvis), mahonie, Aziatische luipaarden en de olifant.

Tijdens de informatiebijeenkomst zijn er persinformatiemappen beschikbaar, laten wij zowel video- als fotomateriaal zien van de soorten waar het Wereld Natuur Fonds zich op concentreert (dit beeldmateriaal is ook voor u beschikbaar) en is er alle ruimte om vragen te stellen aan ons CITES-team.

Laat u ons door middel van een email of bijgaand antwoordformulier weten of wij op uw komst kunnen rekenen?


---
Meer informatie:
Marie-Christine Lanser, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937374/06-21548657. Email: mlanser@wwf.nl

Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937832/06-29535947. Email: enaber@wwf.nl

ANTWOORDFORMULIER

Informatiebijeenkomst CITES-conferentie: 29 oktober 2002, 10.00 uur - 12.00 uur. Nieuwspoort, Den Haag.

NAAM:
MEDIUM/REDACTIE:
POSTADRES:
POSTCODE + PLAATS:
TELEFOON:
FAX:
EMAIL:

0 Ik ben op dinsdag 29 oktober 2002 aanwezig bij deze informatiebijeenkomst.

0 Ik kan niet aanwezig zijn maar ontvang wel graag persinformatie over de CITES-conferentie.

0 Ik heb geen belangstelling.

(graag aankruisen wat van toepassing is)

Dit formulier kunt u faxen naar:

Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Fax: 030-6912064


-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist