Nederlandse Vereniging van journalisten

17 oktober 2002 Sectie Omroep Nieuwsbrief
Doorstroming omroep noodzakelijk

Meer en snellere doorstroming bij omroep noodzakelijk!! Dat concludeert de onafhankelijke commissie loongebouw in haar eindrapportage. Al jaren stelt de NVJ dat ervaren omroepmedewerkers, vooral in journalistieke functies, minder verdienen dan hun collega's bij de dagbladen. Mede daarom werd bij de laatste CAO-onderhandelingen aan een onafhankelijke commissie o.l.v. Hans Pont de opdracht gegeven om een vergelijkend salarisonderzoek te verrichten en aanbevelingen te doen voor verbetering van het loongebouw van de omroep.

De resultaten van de commissie zijn nu bekend en liegen er niet om!! De commissie heeft geconcludeerd dat de doorgroeikansen bij de omroep aanmerkelijk slechter zijn dan bij de dagbladen. Ook de snelheid waarmee een salarisniveau wordt bereikt wijken in negatieve zin af. Alleen de aanvangssalarissen worden door de commissie als relatief hoog beschouwd.
De commissie adviseert dan ook een junior-, basis-, senior- en topcategorie-journalistieke functie te creëren, waartussen een betere doorstroming moet plaatsvinden. Concreet betekent dit dat goede en ervaren journalisten (ook radio en regio!!) zouden moeten kunnen doorstromen naar de H schaal en top-journalisten naar de J-schaal. Ook vindt de commissie dat meer journalisten in aanmerking moeten kunnen komen voor een 4%-periodiek.
Voorts signaleert de Commissie dat de journalistieke functies bij de programmabladen aanmerkelijk achterlopen bij vergelijkbare sectoren. De Commissie adviseert deze verschillen te verkleinen. Tenslotte signaleert de commissie dat de vergoedingen voor werk op onregelmatig en onaangename tijden achterblijft bij vergoedingen in andere sectoren.

Met de conclusies uit het rapport geeft de commissie duidelijk gehoor aan de reeds jarenlang geuite wens van de NVJ voor meer en snellere doorstroming voor ervaren en kwalitatief goede journalisten. De aanbevelingen sluiten dan ook goed aan bij de voorstellen, die de NVJ bij de komende CAO-onderhandelingen zal doen. Wij gaan ervan uit dat de aanbevelingen van deze onafhankelijke commissie serieus zullen worden opgepakt bij het komende CAO-overleg, dat 25 oktober van start zal gaan.
De conclusies en aanbevelingen van de commissie, alsmede een overzicht van het totale eisenpakket van de NVJ bij de komende onderhandelingen treft u bijgaand aan. Het complete rapport staat tevens op onze website: www.villamedia.nl/omroep
Lees de conclusies en oordeel zelf!!

Met vriendelijke groet,
Thomas Bruning, NVJ, tbruning@nvj.nl