NATIONALE VACATUREBANK.NL

Wegener in hoger beroep tegen NationaleVacaturebank.nl

Wegener, eigenaar van o.a. Jobtrack, gaat samen met PCM, eigenaar van o.a. Clickwork, in hoger beroep tegen NationaleVacaturebank.nl. Dit Hoger Beroep dient donderdag 17 oktober om 10.00 uur bij het Hof in Leeuwarden. Dit naar aanleiding van het eerder dit jaar door NationaleVacaturebank.nl gewonnen kort geding.

Met dit 'proefproces' probeerden eisers de werking van het databankenrecht zodanig op te rekken, dat een krant in het vervolg ook onder de werking van het databankenrecht zou vallen. De President van de Rechtbank in Groningen, Mr. Praktiek, deelde deze zienswijze niet en heeft de NationaleVacaturebank.nl in het gelijk gesteld. Later heeft ook de Rechtbank Amsterdam in de zogenaamde Knipselkranten-zaak bepaald dat een krant geen databank is.

NationaleVacaturebank.nl wordt door meer dan 22.500 Nederlandse bedrijven gebruikt om personeel te werven. Deze bedrijven kunnen hun vacatures zelf online invoeren op de site. Een basis vermelding is gratis, een prominente vermelding is voorbehouden aan abonnees. Als aanvulling op de door bedrijven zelf ingevoerde vacatures koopt NationaleVacaturebank.nl vacaturesamenvattingen in, en toont die op de NationaleVacaturebank.nl. Hierdoor kunnen werkzoekenden op internet ook kennis nemen van deze vacatures. De verhouding tussen door bedrijven zelf ingevoerde vacatures, en samenvattingen is ongeveer 2/3 en 1/3. Volgens de eisers zouden personeelsadvertenties in een krant een databank vormen en NationaleVacaturebank.nl zou hierdoor inbreuk maken op hun databankenrecht.

Volgens Jan-Peter Cruiming, managing director van NationaleVacaturebank.nl, ziet het er naar uit dat dit proces enkel is aangespannen om op oneigenlijke wijze de monopolieposities van de dagbladuitgevers op het gebied van het verspreiden van vacatures te beschermen. 'PCM en Wegener hebben zelf ook vacaturesites, zoals Clickwork en Jobtrack. Het is duidelijk dat ze dit doen om NationaleVacaturebank.nl van de markt te drukken, ten voordele van hun eigen jobsites'.

Internetadvocaat Mr Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor SOLV in Amsterdam benadrukt dat NationaleVacaturebank.nl slechts samenvattingen van vacatures overneemt. 'Ook al zou een krant een databank zijn, dan zou het samenvatten van vacatures niet daarmee verboden zijn. Het databankenrecht geeft geen monopolie op feiten.'15)
Op de NationaleVacaturebank.nl worden wekelijks gemiddeld 1350 nieuwe vacatures en 600 samenvattingen geplaatst (op MBO, HBO en Academisch niveau) waaruit werkzoekenden kunnen kiezen. NationaleVacaturebank.nl is met 200.000 bezoekers per maand een van de belangrijkste vacaturebanken van Nederland. Werkzoekenden kunnen direct online solliciteren op de openstaande functies.

NationaleVacaturebank.nl
NationaleVacaturebank.nl is onderdeel van Hunter Select BV, een gerenommeerd werving & selectiebureau, opgericht in 1998, gevestigd te Groningen. In samenspraak met Jong Management, de junioren organisatie van VNO/NCW is in 2000 besloten tot het oprichten van een platform voor de Nederlandse arbeidsmarkt, de NationaleVacaturebank.nl. Managing director is Jan-Peter Cruiming. Hans Wiegel en Willem Vermeend zijn beide Commissaris bij NationaleVacaturebank.nl.

NationaleVacaturebank.nl heeft als doelstelling om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen. Met behulp van internet worden vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt aan elkaar gekoppeld. Hierdoor wordt getracht de Nederlandse arbeidsmarkt toegankelijker, transparanter en overzichtelijker te maken en beter te laten werken.

NationaleVacaturebank.nl is niet de enige vacaturebank die vacaturesamenvattingen koopt. Andere partijen die ook vacaturesamenvattingen kopen zijn o.m. Jobtrack.nl (Wegener), Intermediair.nl, Telegraaf.nl, Clickwork.nl (PCM) en Werk.nl (Arbeidsbureaus). Wekelijks verschijnen in de Nederlandse media ongeveer 9.000 vacatures (in 140 bronnen). Slechts een klein deel (600) van deze vacatures, verschijnen als samenvatting op NationaleVacaturebank.nl. De Telegraaf pretendeert alle vacatures te tonen.

Noot voor de redactie,