Gemeente Nuth


17-10-2002

Overzicht gevolgen windhoos gemeente Nuth

Een overzicht van de gevolgen van de windhoos die gisteren de gemeente Nuth en omstreken teisterde. Rond 17.50 uur gisteravond heeft een windhoos grote materiële schade veroorzaakt in Nuth, Hoensbroek en Brunssum. Nuth was het zwaarst getroffen. Er zijn drie telefoonnummers opengesteld:

* voor het melden van schade: 045-5659111.
* voor nazorg: Algemeen Maatschappelijk Werk Nuth-Voerendaal 045-565 75 85.

* voor vragen over de asbestverontreiniging: 045-5659 169.
Windhoos 17.50 uur
Een windhoos raast door Nuth, Hoensbroek en Brunssum. De grootste schade ontstaat in Op den Toren, Mariastraat en Bavostraat. Van een flatgebouw van 3 hoog en 6 woningen breed waait de dakbedekking. Om 19.00 uur komt het crisisteam van de gemeente Nuth bij elkaar. Verder aanwezig zijn de heer Captijn hoofdofficier van dienst van de brandweer,de heer Tummers, chef van de basiseenheid politie Nuth-Voerendaal en de heer Kraussen inspecteur van dienst van de Geneeskundige Hulpverlening Bij Ongevallen en Rampen (GHOR). De Sporthal Gitek wordt ingericht voor de tijdelijke opvang van de gedupeerden. Aanwezig zijn het Rode Kruis, Maatschappelijk werk, medewerkers van de stichting Salvage en de pastoor Van Heijst. Als algemeen infonummer opent de gemeente Nuth het telefoonnummer 045-565 91 00. De wegen rondom het schadegebied zijn nauwelijks toegankelijk door omgevallen bomen. Deze worden snel door de brandweer verwijderd. Verder zijn er twee bussen die de mensen vervoeren naar de Sporthal Gitek.

Stand van Zaken rond 22.00 uur
De brandweer heeft op dit moment alles onder controle. Er zijn geen belemmeringen meer en alle wegen zijn vrij gegeven. Er ligt alleen nog veel groen (takken e.d.) langs de wegen. Er hebben zich wonder boven wonder gelukkig geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De sfeer in het opvangcentrum is rustig. Mensen worden voorzien met drank en eten in de sporthal Gitek. In de sporthal Gitek is de woningstichting Wonen Zuid regio Nuth en regio Valkenburg aanwezig en coördineert de huisvesting van de gedupeerde huurders. Zij schakelt de dakdekkers en glaszetters in voor het herstel van de schade.

In de Bavostraat is tussen de huisnummers 90 en 98 asbest vrijgekomen. Daar is een dak van een schuur afgewaaid, waardoor asbestplaten zijn verspreid. De brandweer heeft het terrein afgezet en een speciaal team is ingezet om deze plate n te verwijderen. De brandweer verzoekt alle bewoners om binnen te blijven. De bewoners krijgen om 24.00 uur een brief in de brievenbus met daarin informatie over de asbestvervuiling met instructies. Verder krijgen zij persoonlijk bericht wanneer zij hun woningen weer mogen verlaten.

De burgemeester bezoekt de gedupeerden in de sporthal Gitek. Hij spreekt de mensen moed in. Namens het college verwoordt de burgemeester de gevoelens van betrokkenheid en geeft hij hen morele ondersteuning. Hij laat weten dat de gemeente de bewoners zal ondersteunen waar het mogelijk is. Hij is wel blij dat er geen personen letsel hebben opgelopen.

Metheo Beek geeft voor de nacht windkracht vier met pieken tot acht. Dat betekent dat losliggend materiaal nog eventueel door de wind opgepakt kan worden en schade kan aanrichten.

Op de Vaesrader Wienweg is een boom op een woning gevallen. De brandweer is met een takelbedrijf tot 4.00 bezig geweest de boom te verwijderen. De woning is beschadigd.

De inventarisatie van de schade
Er zijn in totaal 40 bomen omgewaaid. Het gecertificeerde bedrijf Crijns Asbestsanering is in opdracht van de woningstichting bezig met het opruimen van asbest. Het gebied is nog afgezet. In de loop van de ochtend zal het gebied schoon zijn en vrij gegeven worden. Voor informatie over gezondheidsrisicos dient men contact op te nemen met de GGD OZL 045-573 23 00. De totale schade schat men globaal in op
1.000.000. Voor een exacte schadebepaling zijn de schade-expert van de verzekeringen belast. De woningstichting Wonen Zuid regio Nuth en regio Valkenburg adviseert de gedupeerden via hun inboedelverzekering de schade te verhalen. De buitenkant van de woning valt onder de opstalverzekering van de woningstichting. Wonen Zuid is onder nummer 045-524 46 46 te bereiken.

Mensen met schade buiten de gemeente Nuth dienen hun schade te melden bij de gemeente waarin men woont.