---

Ministerie van Defensie



---

foto: Evacuatie patiënt Prince William (Koninklijke Marine)

Marinehelikopter voert medische evacuatie uit

17-10-2002

Een marinehelikopter van marinevliegkamp De Kooy (Den Helder) heeft vanmiddag (17 oktober) negentig kilometer ten noorden van Texel een patiënt opgehaald van het Britse opleidingszeilschip Prince William (thuishaven, Glasgow) en afgezet bij het Gemini Ziekenhuis in Den Helder.

Voordat de vrouw van Engelse afkomst aan boord kon worden gehesen, zijn eerst een marine-arts en een helikopterredder met apparatuur afgezet aan boord van de tweemaster om de patiënt te stabiliseren. Vanwege de hoge deining en het rollen van het schip werd besloten de patiënt niet rechtstreeks te hijsen maar assistentie te vragen van het in de buurt varende offshorevaartuig Telco Reliever. De patiënt met begeleider werden overgezet op de Telco Reliever waarna ze in de Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine werden gehesen.

De Prince William was gisteren uit Den Helder vertrokken voor een trainingstocht op de Noordzee. Tijdens de reis kreeg de opvarende last van hevige pijn in de buikstreek. In een door de kustwachtcentrum gecoördineerde actie werd besloten de patiënt van boord te halen en over te brengen naar het Gemini Ziekenhuis. (foto's: Koninklijke Marine)

foto: Evacuatie patiënt Prince William, foto 2 (Koninklijke Marine)