FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Uniforme stapelwagen jaar later op Rijnsburg (17-10-02)

Naaldwijk - Op de vestiging Rijnsburg stelt FloraHolland de introductie van haar uniforme stapelwagen een jaar uit tot 2004. De vestigingen Eelde en ZON gaan vanaf 1 januari 2003 conform planning wel werken met de uniforme FloraHollandstapelwagen. Naaldwijk en Bleiswijk werken al met deze wagen. Verder worden FloraHolland-stapelwagens tijdelijk gemodificeerd voor het logistieke proces in Rijnsburg. Deze maatregelen zijn het gevolg van het tekort in het stapelwagenpark door vermissingen.

Het op peil houden van de gewenste logistieke dienstverlening heeft voor FloraHolland prioriteit boven de invoering van een uniforme stapelwagen. Een van de voorwaarden daarvoor is het beschikbaar hebben van voldoende stapelwagens. Onlangs is ingeschat dat dit jaar ongeveer 6000 stapelwagens zijn vermist. Hierdoor heeft FloraHolland onvoldoende stapelwagens beschikbaar voor de piekperiodes in 2003.

Voldoende karren
In Rijnsburg wordt nog een extra jaar met de huidige 'Florastapelwagen' gewerkt. Verder wordt een aantal nieuwe stapelwagens tijdelijk zo uitgerust dat deze in het logistieke proces op Rijnsburg kunnen worden gebruikt. Op deze twee manieren verwacht FloraHolland voldoende stapelwagens beschikbaar te hebben op al haar vestigingen.

Beheer
In het kader van het beheer van stapelwagens worden nieuwe slotplaten vanaf 1 januari 2003 op naam en administratienummer uitgegeven. Begin 2003 zal dit systeem zijn ingevoerd op de vestigingen Naaldwijk, Bleiswijk, ZON en Eelde. Vanaf dat moment kunnen alle slotplaten en stapelwagens bij het "afsleutelen" van de slotplaten worden gescand. Hierdoor ontstaat een nog completer beeld van het gebruik van de wagens door de keten heen.
Door middel van de op alle stapelwagens aanwezige tag en een barcode wordt de traceerbaarheid in de vestigingen verbeterd. Informatie is namelijk eerder en beter beschikbaar, onder meer door de mogelijkheid van het scannen van de stapelwagens bij de klokken. Ook op andere plekken in het logistieke proces zullen stapelwagens worden gescand om het gebruik ervan te volgen.

Opsporing
FloraHolland doet een beroep op alle betrokkenen in de sierteeltketen om alert te zijn op vermissingen. Daarnaast worden tips die leiden tot opsporing beloond met tipgeld.
Overigens heeft FloraHolland al enige tijd de opsporing geĂŻntensiveerd door een uitbreiding in capaciteit van mensen en materieel.

Fotobijschrift: Algemeen directeur Jacques Teelen toont de nieuwe slotplaat.