Ingezonden persbericht

Boekpresentatie: EEN GEPARKEERDE KAMEEL

ROTTERDAM, 20021008 -- Met gedichten van Kamil Aydemir, Sylvia Hubers, Ettienne van Lille, Machteld Teekens en Nina Werkman, winnaars van de Dunya Poëzieprijs 2001.

Donderdag 17 oktober 2002, aanvang 20.15 uur, entree gratis Bibliotheektheater Rotterdam, Hoogstraat 110, Rotterdam Presentatie: Michiel van Kempen.

Op vrijdag 22 maart 2002 werden in het Bibliotheektheater te Rotterdam de vijf winnaars bekend gemaakt van de Dunya Poëzieprijs 2001. Op de oproep hadden 250 auteurs van 12 nationaliteiten gereageerd met 250 gedichten geschreven in 15 verschillende talen. De jury, bestaande uit Mohamed Benzakour (dichter en publicist), Michiel van Kempen (criticus en schrijver) en Willem van Toorn (schrijver, dichter en vertaler) koos als winnaars de gedichten van: Kamil Aydemir, Sylvia Hubers, Ettienne van Lille, Machteld Teekens en Nina Werkman. De criticus en schrijver Michiel van Kempen heeft gedichten van deze auteurs geselecteerd en de bundel Een Geparkeerde Kameel samengesteld.

De Dunya Poëzieprijs is in 1989 van start gegaan onder de vlag van Poetry Park, een activiteit geïnitieerd door de Rotterdamse Kunststichting en Poetry International. Stichting Dunya, sinds 1996 en onafhankelijke organisatie, heeft deze Poëzieprijs voortgezet en verder ontwikkeld. In deze Poëzieprijs heeft het dichtend talent uit de verschillende culturen in Nederland ruimte om zich te manifesteren. Vooral omdat het mogelijk is aan deze poëzieprijs deel te nemen in een andere taal dan het Nederlands.

In de inleiding van Een Geparkeerde Kameel schrijft Van Kempen: "Het werd avond en het werd nacht, de zevende dag. Die zag er stralender uit dan ooit te voren. Een Turkse dichter schreef over pijn en liefde en veranderde de winter in lente. Een Arabisch sprookje bracht een Marok-kaanse prinses ten tonele en je kon niet eens zien dat de prinses zonder sluier uit Utrecht kwam. De beklemming van een Zuid-Afrikaans gezinsta-fereel vloog lezers op het andere halfrond naar de strot. De nacht werd geschil-derd in het Pruisisch blauw van de schilder van de Zuid-Franse luchten. En een Groning-se vertelde over een huis aan het spoor waar nooit treinen kwamen, en men van de maan was. Ze sprak van gewassen inkt. En zo was het. Ik dacht dat poëzie universeel moest zijn. En het bleek te kloppen".

In het programma van donderdag 17 oktober 2002 lezen de auteurs uit eigen werk voor. De presentatie is in handen van Michiel van Kempen. Aanvang 20.15 uur, de entree is gratis.

Een Geparkeerde Kameel is een publicatie van Stichting Dunya. ISBN 90-807184-2-4



Ingezonden persbericht