Gemeente Utrecht

Overeenstemming over aanleg tweede aansluiting voor Leidsche Rijn op A12

De bereikbaarheid van Leidsche Rijn blijft de komende jaren een belangrijk punt van aandacht. De gemeente Utrecht werkt samen met andere partijen hard aan het verbeteren van de situatie. Stap voor stap wordt de infrastructuur voor auto, fiets en openbaar vervoer uitgebreid. Gemeente, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat hebben nu, in het overleg waarin ook Bestuur Regio Utrecht zitting heeft, overeenstemming bereikt over het realiseren van een tweede aansluiting voor Leidsche Rijn op de A12. Deze is vooral belangrijk voor de ontsluiting van de wijken Veldhuizen en Vleuterweide. Alle inspanningen zijn erop gericht om de aansluiting uiterlijk in 2005 gereed te hebben.

De aansluiting op de A12 wordt volledig, dat wil zeggen met op- en afritten aan beide zijden van de Rijksweg. De nodige voorbereidingen en procedures starten nu; alle inspanningen zijn erop gericht om het werk in 2005 klaar te hebben.

De huidige stand van zaken van de bereikbaarheid van Leidsche Rijn is dat het openbaar vervoer aanzienlijk is verbeterd, dat afspraken zijn gemaakt tussen de rijksoverheid en de regio over de verbreding van de A2 en dat over enkele maanden de Veldhuizerweg wordt opengesteld, de derde van de zes nieuwe hoofdwegen. Ook worden binnenkort de ontwerpen voor de verdubbeling van het spoor tussen Vleuten en Utrecht definitief vastgesteld.

Toch zal de bereikbaarheid van Leidsche Rijn nog jarenlang een belangrijk punt van aandacht blijven. De groei van het verkeer, de barrière-werking van de A2 en het spoor en de vele bouwwerkzaamheden maken dat vooral in de spits regelmatig opstopping optreedt. Pas als aan het eind van het decennium de verlegde en verbrede A2 en het verhoogde en verdubbelde spoor in gebruik kunnen worden genomen, zullen de grote knelpunten tot het verleden behoren. Om tot die tijd de verkeersproblemen zoveel mogelijk te reduceren is het programma 'Leidsche Rijn bereikbaar tijdens de bouw' in het leven geroepen. De capaciteit van de aansluitingen bij de snelwegen wordt tijdelijk uitgebreid en er worden extra wegen en fietspaden aangelegd.

Inloopbijeenkomsten

De komende weken worden inloopbijeenkomsten gehouden voor een breed publiek om de stand van zaken van de bereikbaarheid toe te lichten:


*17 oktober: Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, 17.00 - 21.00 uur (voor bewoners en bedrijven van Vleuten en De Wetering e.o.)
* 31 oktober: Informatiecentrum Leidsche Rijn, 17.00 - 21.00 uur (voor bewoners en bedrijven van Langerak, Parkwijk, Oudenrijn, Papendorp)

* 5 november: Rhenomare, 17.00 - 21.00 uur (voor bewoners en bedrijven van Veldhuizen, De Meern e.o.).

Utrecht, 8 oktober 2002