PERSBERICHT

donderdag 17 oktober 2002





IKEA HAALT SPEELGOEDBEESTJE UIT DE VERKOOP

er kunnen plastic balletjes uit het product rollen




IKEA haalt het speelgoedbeestje SNUTTIG uit de verkoop. De naden kunnen barsten en het binnenste zakje met plastic balletjes kan kapotgaan. IKEA heeft nog niet gehoord dat er iets dergelijks is voorgekomen, maar de plastic balletjes kunnen gevaarlijk voor kleine kinderen zijn. IKEA vraagt nu alle klanten die het speelgoedbeestje SNUTTIG gekocht hebben, dit weer naar het dichtstbijzijnde IKEA woonwarenhuis terug te brengen.


"Kinderproducten van IKEA mogen niet kapot gaan", zegt Eva-Carin Banka Johnson, veiligheidsexpert van IKEA Kinderland. "Voor zover we weten, hebben zich geen incidenten voorgedaan met dit product, maar het feit dat het zou kunnen gebeuren is voor ons voldoende reden SNUTTIG uit de verkoop te halen."


Als een kind een balletje in de mond doet, zal deze het balletje hoogstwaarschijnlijk doorslikken, wat op zich niet gevaarlijk is. Er bestaat echter een klein gevaar dat het kind het balletje in de luchtwegen krijgt.


"Al bestaat er maar een kleine kans dat het gebeurt, toch vragen we iedereen die SNUTTIG heeft gekocht deze naar ons terug te brengen. Iedereen krijgt dan in plaats daarvan een ander speelgoedbeestje of zijn geld terug", zegt Eva-Carin Banka Johnson.



Alle producten van IKEA worden getest om de kwaliteit en veiligheid te garanderen, maar het defect kwam pas aan het licht toen een klant met een kapotte SNUTTIG bij IKEA kwam. Er werden onmiddellijk aanvullende tests uitgevoerd. Bij sommige exemplaren waren de naden en binnenzakjes van inferieure kwaliteit. Toen IKEA dat constateerde, is de verkoop van het SNUTTIG speelgoedbeestje direct gestopt.


Sinds september 2001 heeft IKEA wereldwijd iets meer dan 1 miljoen exemplaren van het SNUTTIG speelgoedbeestje verkocht. Uit de tests is gebleken dat er uit circa 2 procent van de producten, dit zijn zo'n 20.000 exemplaren, balletjes kunnen rollen.



"We zijn ons ervan bewust dat kleine onderdelen gevaarlijk voor kinderen kunnen zijn. Om de veiligheid te verhogen, hebben we destijds reeds de binnenzakjes toegevoegd", zegt Eva-Carin Banka Johnson. "Er is echter gebleken dat er toch nog steeds balletjes kunnen ontsnappen. Het is natuurlijk onacceptabel dat we falen in een kwestie die ons zo nauw aan het hart ligt, namelijk kindveiligheid. "



"We moeten nu voorkomen dat het ooit nog eens zal gebeuren. Daarom zullen we nog vaker kwaliteitscontroles gaan uitvoeren, zowel tijdens de productie als bij de eindproducten. Ook moeten we onze inkooproutines opnieuw gaan bekijken. Ouders moeten zich geen zorgen hoeven te maken als de kinderen met een product van IKEA spelen."



Voor meer informatie kan de klant het speciale IKEA informatienummer 0900 455 32 649 bellen.




---




Ingezonden persbericht