Socialistische Partij

Wachtgeldregeling bewindspersonen heel snel aanpassen

17-10-2002 * De ex-ministers Heinsbroek en Bomhoff hebben recht op twee jaar wachtgeld van ongeveer EUR7000 per maand. De SP wil dat het kabinet snel komt met een wijziging van de regeling en roept de bewindslieden op geen belastinggeld op te eisen dat ze niet nodig hebben.

Na het snelle aftreden van ex-staatssecretaris Philomena Bijlhout heeft de SP gevraagd om aanpassing van de wachtgeldregeling van bewindslieden. Bijlhout kreeg na amper zeven uur staatssecretariaat maar liefst twee jaar wachtgeld, goed voor ruim anderhalve ton in euro's.

De wachtgeldregeling is riant en ruimhartig voor alle ex-politici, maar bewindslieden worden nog beter bedeeld dan Kamerleden. Het kabinet stemde in met gelijktrekking van Kamerleden en bewindspersonen. De SP vraagt nu om spoedige uitvoering van dit voornemen. Daarnaast pleit de SP voor de invoering van een sollicitatieplicht, zoals die ook geldt voor ambtenaren.

Tevens verzoekt de SP het kabinet de invoering van een vermogenstoets te overwegen. SP-kamerlid Agnes Kant: "Het kan nooit de bedoeling van de wachtgeldregeling geweest om multimiljonairs een uitkering te geven die ze niet nodig hebben. De regeling moet worden aangepast en ik doe zeker ook een moreel beroep op de voormalig bewindslieden Heinsbroek en Bomhoff om zich geen belastinggeld toe te eigenen dat ze niet nodig hebben."


---