CBS

Werkloosheid stijgt minder snel

In het derde kwartaal van dit jaar kwam het aantal geregistreerde werklozen uit op 172 duizend. De werkloosheidscijfers zijn in de zomer nauwelijks veranderd. De trend van de werkloosheid is nog altijd stijgend. Vergeleken met een halfjaar geleden is het aantal geregistreerde werklozen nu bijna 30 duizend hoger. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Werkloosheidscijfer nagenoeg gelijk aan vorige kwartaal In het derde kwartaal kwam het aantal geregistreerde werklozen uit op 172 duizend. Dat is achtduizend hoger dan in het tweede kwartaal. Tussen deze kwartalen is echter een stijging van de werkloosheid door seizoeneffecten gebruikelijk. Na verwijdering van deze seizoeneffecten komt het geregistreerde werkloosheidscijfer dan ook zesduizend lager uit dan in het tweede kwartaal.

Stijgingstempo werkloosheid lager
Omdat de werkloosheidscijfers gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. Om de trend van de geregistreerde werkloosheid vast te stellen dient daarom een langere periode beschouwd te worden. Vergeleken met een halfjaar geleden is het aantal geregistreerde werklozen nu bijna 30 duizend hoger. Dat komt overeen met een stijging van vijfduizend per maand. De werkloosheid heeft dus een stijgende trend. Het stijgingstempo is echter wel lager dan op basis van eerdere cijfers. De werkloosheidscijfers van het tweede kwartaal wezen nog op een stijging van zeven à achtduizend per maand. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat de werkloosheid stijgt in een tempo van circa vijfduizend per maand.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een betaalde baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers over de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op de registratie van de CWI's en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder ruim dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De geregistreerde werkloosheidscijfers hebben een onnauwkeurigheidsmarge omdat ze gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek. Alleen uit grote veranderingen of uit veranderingen die zich gedurende een langere periode aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses. Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-214
17 oktober 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht