Houten, 17 oktober 2002

Econocom Financial Services Nederland heeft ambitieuze plannen

Econocom Financial Services Nederland, de grootste bank-, merk- en leverancier onafhankelijke ICT-leasemaatschappij van Nederland, heeft ambitieuze groeiplannen. De geplande overname van alle aandelen van Comdisco Frankrijk door Econocom Group is ook in Nederland het startsein voor een scenario, dat bestaat uit flinke, organische groei en overnames.

"ICT Lease wordt voor bedrijven steeds interessanter", zegt Frans van Gils, directeur van Econocom Financial Services Nederland. "Want bedrijven worden gedwongen steeds kritischer naar het rendement van hun ICT-investeringen te kijken. Daarnaast beschouwt men de ICT-infrastructuur steeds meer als een bedrijfsmiddel, dat zo efficiënt mogelijk beheerd en gefinancierd moet worden. ICT Lease biedt een aantal duidelijke voordelen. Dankzij leasing worden de investeringspieken afgevlakt. Investeringen worden omgezet in vaste kosten, die op de lopende exploitatie komen. Daardoor is een betere, financiële planning mogelijk en kunnen de liquide middelen voor de kernactiviteiten of expansie ingezet worden. Bij operational lease worden de ICT-voorzieningen van de balans gehaald, waardoor de solvabiliteit en de rentabiliteit verbeteren. Bovendien kunnen dankzij leasing kostenbesparingen gerealiseerd worden, die oplopen tot boven de tien procent."

"Daarnaast vergroot leasing de flexibiliteit", licht Van Gils toe. "Bij koop zitten organisaties minimaal drie jaar aan de bestaande infrastructuur vast, terwijl de meeste leasecontracten de mogelijkheid bieden, om de overeenkomst tussentijds aan te passen wat betreft de te leasen objecten, de betalingscondities en de looptijd. Daardoor kunnen bedrijven veel sneller inspelen op organisatorische en technologische veranderingen. Een bijkomend voordeel is, dat de aanwezige ICT-infrastructuur nauwkeurig geregistreerd moet worden, zodat er altijd een eenduidig en actueel overzicht is van de aanwezige hard- en software. In de praktijk blijkt die registratie een opstap te zijn voor standaardisatie van de ICT-voorzieningen en dus voor een efficiënter onderhoud en beheer."

Groei ICT Lease
De komende jaren zullen de traditionele leaseproducten volgens Van Gils worden uitgebreid met aanvullende diensten. Econocom levert bijvoorbeeld nu al faciliteiten voor asset registratie, licentiebeheer en verzekeringen. Ook implementatie, trainingen, onderhoud en beheer zullen in de nabije toekomst onderdeel van lease-overeenkomsten uitmaken. Bedrijven kunnen dan voor een vast bedrag per maand hun hele ICT-infrastructuur financieren én managen.

Momenteel wordt naar schatting zo'n vijftien procent van het in ICT geïnvesteerde vermogen via leaseconstructies gefinancierd. Maar dat percentage zal volgens Van Gils snel toenemen. In Amerika wordt nu al meer dan dertig procent van de ICT-infrastructuur geleast. Van Gils verwacht dan ook goede mogelijkheden voor verdere groei. De omzet van Econocom Financial Services steeg van 23 miljoen Euro in 1996 naar meer dan 133 miljoen Euro in 2001. Dat is een stijging van ruim 478 procent. Van Gils verwacht, dat die groei zich verder doorzet. Daarnaast is Econocom van plan, om de uitbreiding van de leaseportefeuille binnen afzienbare tijd door overnames te versnellen.

Econocom Financial Services
Econocom Financial Services Nederland heeft zich al sinds 1984 gespecialiseerd in de financiering van ICT-investeringen; zowel hardware, software als diensten. Econocom is op de Nederlandse markt de grootste, internationale bank-, merk- en leverancier onafhankelijke ICT-leasemaatschappij. Dit geeft bedrijven niet alleen het voordeel van een onafhankelijk en deskundig advies op het gebied van financiering en aanschaf van de diverse ICT-componenten, maar ook de mogelijkheid om een overkoepelende lease-overeenkomst voor de hele onderneming af te sluiten en zelfs voor vestigingen in het buitenland. Financial Services heeft diverse, innovatieve lease-oplossingen ontwikkeld zoals Sale & Lease Back, Classic Lease, Budget Lease, 0% Lease, de Roll-out Facility en GemLease, een leaseconstructie voor overheidsinstellingen, die samen met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) ontwikkeld is. Daarnaast levert Econocom Financial Services aanvullende diensten voor de registratie en verzekering van ICT assets. Tot de klantenkring van Econocom behoren vele, gerenommeerde bedrijven en instellingen.

Econocom Financial Services Nederland is onderdeel van de divisie Financial Services van Econocom Group. Daarnaast houdt Econocom zich in Nederland onder de naam Network Services bezig met het beheer van ICT-infrastructuur. Bij Econocom Nederland, dat in Houten gevestigd is, werken ruim 125 mensen. In 2001 realiseerde Econocom Nederland een omzet van 149 miljoen Euro. Econocom Nederland is onderdeel van de Econocom Group, dat actief is in negen Europese landen en de Verenigde Staten. De totale omzet van Econocom Group over het jaar 2001 bedroeg 965 miljoen Euro. Er werken ruim 2.000 medewerkers bij het bedrijf. Econocom Group is genoteerd aan de beurzen in Brussel en Parijs.

Noot voor de pers: Meer informatie over Econocom kunt u vinden op www.econocom.nl. Voor meer informatie over Financial Services Nederland kunt u contact opnemen met directeur Frans van Gils, telefoon: 030-6358333 of per e-mail: frans.van.gils@econocom.nl.

Indien u de presentaties van de persmeeting op 17 oktober jl. of een foto van Frans van Gils wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Kitty Gunsing van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl.
Content-Type: application/octet-stream; file=artikel ICT Lease.doc Content-Disposition: attachment; filename=artikel ICT Lease.doc