FNV

17 oktober, 14 uur in Den Haag.
FNV-bestuurder Agnes Jongerius presenteert in de Raad voor Werk en Inkomen een plan dat ontslagen bij de gesubsidieerde arbeid moet voorkomen.

FNV presenteert plan om gesubsidieerde banen te behouden

Het extra geld dat de ministeries van Binnenlandse Zaken, Onderwijs en VWS krijgen, zou voor een deel geïnvesteerd kunnen worden in het behoud van gesubsidieerde banen. Daar bovenop kan nog, in ruil voor een gematigde looneis, een half miljard euro in die pot. FNV-bestuurder Agnes Jongerius gaat aanstaande donderdag tijdens de vergadering van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dit plan presenteren.

In het Strategisch Akkoord en de nieuwe begroting gaat het kabinet uit van een bezuiniging op het totaal aan reïntegratiemiddelen van 650 miljard euro in 2003, oplopend tot 850 miljard in 2006. "Dat is raar in een tijd van oplopende werkloosheid", zegt Jongerius. "Dit is gewoon onverstandig beleid." Gemeenten moeten zo'n 177 miljard bezuinigen op WIW-banen en 250 miljard op ID-banen. Volgens het kabinet is met een vacaturestop het probleem zo opgelost. De FNV gelooft echter niet dat zo'n enorme bezuiniging zonder ontslag gaat. De wethouders van grote steden delen die mening.

Gesubsidieerde arbeid komt vooral voor in sectoren van de ministeries die extra geld krijgen. Stadswachten (Binnenlandse Zaken), conciërges (Onderwijs) en activiteitenbegeleiders in verpleeghuizen (VWS) hebben hun nut bewezen. Daarom vindt de FNV het niet meer dan logisch dat die banen 'gewit' worden. Het zouden 'gereserveerde' banen moeten worden met een vast dienstverband, bedoeld voor werklozen die werkervaring kunnen opdoen.

Het kabinet heeft een half miljard lastenverlichting beloofd als de vakbonden hun looneisen matigen. De FNV is daartoe bereid als het kabinet dat geld investeert in zijn plan voor behoud van de gesubsidieerde banen. De raad vergadert donderdag intern over dit advies.

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.