Amsterdam Airport Schiphol

EMBARGO TOT DONDERDAG 17 oktober 2002 16.00 UUR

Donaties Schipholfonds in het derde kwartaal 2002

Het Schipholfonds heeft in het derde kwartaal van dit jaar een bedrag van 110.647 euro geschonken aan instellingen en organisaties op maatschappelijk, cultureel of sportief gebied in de omgeving van Schiphol. In totaal zijn 34 aanvragen met een donatie gehonoreerd.

De grootste donaties worden op 17 oktober 2002 om 16.00 uur uitgereikt in Tuinbouwmuseum Historische Tuin te Aalsmeer door de bestuursleden Judith Belinfante (voorzitter) en Paul Luijten.

Hoogste donaties
Stichting Cultureel Jongeren Festival Haarlemmermeer organiseert jaarlijks in het Haarlemmermeerse Bos een jongeren festival, "Artquake". Op dit festival laten jongeren zien en horen hoe breed en veelzijdig jongerencultuur is. Schrijvers, muzikanten, theatergroepen, dj's, vj's, beeldend kunstenaars en dansers nemen actief aan het festival deel. Artquake wil een programma presenteren dat vernieuwend, experimenteel en uitdagend is. Het Schipholfonds draagt 10.000 euro bij om Artquake ook financieel te laten slagen.

Stichting De Bovenlanden Aalsmeer te Aalsmeer heeft als doel het bevorderen en instandhouden van een ecologische verbindingzone langs de zuidzijde van de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze verbindingszone loopt vanaf het aan te leggen Schinkelpolderbos tot en met de rietlanden in de Westeinderplas. De Stichting wil er voor zorgen dat de natuurwetenschappelijke, cultuurhistorische en landschappelijke waarden binnen dit gebied behouden blijven en versterkt worden. Voor de realisatie van een bezoekerscentrum stelt Het Schipholfonds 10.000 euro ter beschikking.

Een na hoogste donaties
Stichting Antaris te Amsterdam levert zorg aan 1500 ouderen en gehandicapten in Amsterdam. De meeste cliënten van Antaris zijn nu nog autochtone Amsterdammers, maar naar verwachting zullen in 2020 40% van de 55 plussers in Amsterdam van allochtone afkomst zijn. Antaris zal zich in de nabije toekomst gaan richten op het leveren van zorg bij haar cliënten thuis. Vanaf het najaar 2002 wordt een intensieve discussie en dialoog gestart met zowel oudere als jongere allochtonen door middel van het project "Met de ogen van mijn ouders". Antaris wil ten behoeve van deze discussie een korte film laten maken waarin oudere allochtonen en hun kinderen aan het woord komen over ouder worden en hun wensen en ideeën over zorg. Het Schipholfonds draagt 7.500 euro bij aan de totstandkoming van deze werkvideo.

ETS HAIM Bibliotheek te Amsterdam. Deze bibliotheek van de Portugees-Israëlitische Gemeente Amsterdam heeft een bijzondere collectie geestelijke en wereldlijke publicaties. Deze collectie omvat 500 handschriften (van 1282 tot de 20e eeuw) en ongeveer 30.000 gedrukte werken (van 1484 tot heden). De publicaties behandelen onder andere valutawaarden, scheepswerktuigkunde en heelkunde. In 1998 is de collectie definitief op de lijst van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit geplaatst. De ETS HAIM Bibliotheek wil de collectie levend houden, completeren en ontsluiten, zodat dit bijzondere culturele erfgoed behouden blijft en ook in de toekomst kan worden geraadpleegd. Voor het conserveren en restaureren van de collectie stelt Het Schipholfonds 7.500 euro ter beschikking.

Stichting Vrienden van het Stilte Monument te Uithoorn heeft ten doel het voorbereiden en realiseren van een Stiltemonument in de gemeente Uithoorn. Binnen de gemeente Uithoorn bestaat onder de bevolking behoefte aan een dergelijke plek. Een locatie bij de Thamerkerk in een bocht van de Amstel komt het meeste in aanmerking. Hier symboliseert het water de beweging van komende en gaande gedachten. Het Schipholfonds honoreert dit initiatief met 7.500 euro.

Overige donaties
De overige donaties gaan naar diverse organisaties en stichtingen die in het overzicht van alle donaties in de bijlage vermeld staan.

Het Schipholfonds
Het in 1995 door Amsterdam Airport Schiphol opgerichte Stichting Het Schipholfonds heeft als doel een actieve rol te spelen in het maatschappelijke, sportieve en culturele leven in de omgeving van de luchthaven. Donaties komen uitsluitend ten goede aan instanties en organisaties zonder winstoogmerk en van collectief belang. Amsterdam Airport Schiphol schenkt ieder jaar een bedrag aan het fonds, dat onder strenge criteria door een onafhankelijk bestuur aan goede doeleinden wordt geschonken. Aan Het Schipholfonds is in 2002 een budget van circa 550.000 euro beschikbaar gesteld.

097-2002/mb




Amsterdam Airport Schiphol