Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR Persbericht

Rotterdam, 17 oktober 2002

Rijksuniversiteit Groningen publiceert evenwichtig onderzoek naar asielzoekers

LBR bepleit nader onderzoek naar discriminatie-ervaringen asielzoekers

Donderdag 17 oktober heeft de Rijksuniversiteit Groningen het onderzoek "Vreemd en verdacht. Een verkennend onderzoek naar criminaliteit in en om asielzoekerscentra" gepresenteerd. De discussie vorig jaar over het rapport "Asielzoekers crimineler" van de Groningse politie, dat tot veel ophef in de media heeft gezorgd, was aanleiding voor het verkennend onderzoek dat is uitgevoerd door de Groningse hoogleraar criminologie prof. dr. W.J.M. de Haan en mw. dr. M. Althoff, van de Vakgroep Strafrecht en Criminologie.

De vraag of asielzoekers crimineler zijn dan niet- asielzoekers kan op basis van het verkennend onderzoek niet worden beantwoord. Een belangrijke conclusie is dat door de uitzonderlijke situatie en omstandigheden waaronder asielzoekers vaak langdurig in opvangcentra verblijven iedere vergelijking tussen asielzoekers en niet- asielzoekers mank gaat. Het onderzoek stelt vast dat een op relevante kenmerken vergelijkbare groep binnen de Nederlandse samenleving niet is te vinden.

Het LBR is tevreden over de evenwichtige wijze waarop het onderzoek naar criminaliteit van asielzoekers in en rond asielzoekerscentra is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat asielzoekers zich niet schuldig maken aan grootschalige en ernstige criminaliteit. Professor De Haan schrijft dat door asielzoekers buiten asielzoekerscentra gepleegde delicten voor het overgrote deel bestaan uit winkeldiefstal en zwart rijden in het openbaar vervoer. Binnen de asielzoekerscentra gepleegde delicten bestaan met name uit vernieling en geweld. De delicten die gepleegd worden binnen de asielzoekerscentra zijn volgens het onderzoek meestal het gevolg van de langdurige stressvolle en beperkende leefomstandigheden in de centra. Het beeld dat asielzoekers betrokken zijn bij ernstige en georganiseerde criminaliteit wordt niet door het onderzoek bevestigd.
Voor zover asielzoekers betrokken zijn bij geweldsdelicten buiten asielzoekerscentra blijkt uit het onderzoek dat dit soms voortkomt uit spanningen tussen de lokale bevolking en de asielzoekers. Asielzoekers worden in hun beleving vaak geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie.

Het verkennend onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen geeft een ander beeld van de situatie wat betreft criminaliteit in en rond asielzoekerscentra dan tot nu toe in maatschappelijke en politieke discussies naar voren komt. Het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) hoopt dat de inzichten die het onderzoek oplevert, zullen worden gebruikt bij berichtgeving en discussies op dit terrein, en dat daardoor een meer evenwichtige beeldvorming over asielzoekers kan ontstaan.

De in het onderzoek geconstateerde spanningen tussen asielzoekers en de plaatselijke bevolking zijn voor het LBR aanleiding om te pleiten voor nader onderzoek naar discriminatie van - en vooroordelen over asielzoekers. Dit nadere onderzoek kan duidelijkheid geven over de vormen van discriminatie waarmee asielzoekers worden geconfronteerd, de mate waarin deze vorm van discriminatie voorkomt en de vraag in hoeverre discriminatie een drempel is voor de integratie van asielzoekers. Verder zal zo'n onderzoek inzicht kunnen geven in de oorzaken van de spanningen tussen asielzoekers en de lokale bevolking en kan op basis daarvan gewerkt worden aan het verbeteren van de relatie tussen beide groepen.

Op de website van het LBR zijn het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen en een samenvatting van het rapport geplaatst, alsmede een reactie van VluchtelingenWerk Nederland. Zie www.lbr.nl/wetgeving

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het LBR:
Telefoon: 010-2010201. U kunt vragen naar mr. Aranka Kellermann of drs. Jeroen Visser, hoofd afdeling communicatie.
Buiten kantoortijden is het LBR voor de pers bereikbaar op 06-12780922.
Zie ook www.lbr.nl.

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR, Hoofd Afdeling Communicatie
Jeroen Visser

Website LBR: www.lbr.nl

Voor informatie, advies, workshops, documentatie en bestellingen: LBR Gebouw de Weenahof
Schaatsbaan 51, 3013 AR Rotterdam
tel: 010 - 20 10 201
e-mail: info@lbr.nl

emailserver: www.lbr.nl/formulier.html