Gemeente Tilburg

17-10-2002
Tilburg 3e watersportaccommodatie van Nederland

Subsidie geeft impuls voor watersportfaciliteiten langs kanaal

De gemeente Tilburg heeft besloten financiële medewerking te verlenen in de kosten van verbetering van de accommodaties van de Stichting Watersportbaan Tilburg en de Tilburgse Open roeivereniging. De Stichting Watersportbaan Tilburg krijgt 20.000 voor de verbouwing, uitbreiding en verbetering van haar accommodatie. De Tilburgse Open Roeivereniging krijgt bijna 60.000 voor de bouwkosten van een nieuwe clubaccommodatie. Met deze ontwikkelingen kan het gebied langs het Wilhelminakanaal de functie waarmaken van zuidelijk steunpunt voor de watersport.

Na Amsterdam en Groningen, die een A-status hebben, is Tilburg met de B-status de belangrijkste plek voor de watersport. De investeringen maken het mogelijk om naast lokale en regionale wedstrijden ook deel te nemen aan het nationale en internationale wedstrijdcircuit.

De Stichting Watersportbaan heeft als doelstelling om een wedstrijd- en trainingscentrum beschikbaar te stellen in Zuid Nederland, voor de roeisport en overige niet gemotoriseerde watersporten. Als de faciliteiten op adequate wijze kunnen worden aangeboden is de basis gelegd om deze accommodatie aan te merken als trainingscentrum van Zuid-Nederland. Er zijn in Nederland namelijk maar drie banen waar klasserende wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Tilburg wordt de laatste jaren veel voor trainingen door roeiers uit België Luxemburg en Duitsland.

De Stichting Watersportbaan Tilburg heeft grote waarde in Tilburg. De daar huizende verenigingen hebben baat bij de gemeenschappelijke voorzieningen die de stichting in het recente verleden heeft gerealiseerd. Verbeterde medewerking in facilitaire zin kan het aantrekken van topwedstrijden en het gebruik van de baan voor trainingen alleen maar ten goede komen. Inmiddels heeft het ministerie van VWS een bijdrage van 115.000,- beschikbaar gesteld. Deze maakt het al voor een aanzienlijk deel mogelijk om een volwaardige B-accommodatie in Tilburg te realiseren. De gemeente Tilburg zal een aanvullende bijdrage toekennen van 20.000,- waarvan 10.000 ten laste van de begrotingspost verbetering kleine sportaccommodaties 2002 en 10.000,- ten laste van 2003.

De Tilburgse Open Roeivereniging heeft als doelstellingen het promoten van de roeisport en het ontwikkelen van de breedtesport in de regio Tilburg e.o. en het bieden van faciliteiten voor het meewerken aan de organisatie van roeiwedstrijden op de roeibaan Tilburg. De huidige accommodatie van de Tilburgse Open Roei Vereniging is primitief en is opgezet voor een zeer beperkt ledenaantal.

Het onderkomen is niet langer toereikend en de technische staat van de loodsen is slecht. De subdidie zal onder meer worden gebruikt voor de realisatie van was- en kleedruimte, verbeteringen van kantine en keuken, en voor een verwarmde werkplaats. Deze is noodzakelijk voor het werken met polyester en lakken voor de boten.

Naast deze accommodatieproblemen, neemt de nood toe door de zeer sterke groei van de vereniging. Hierdoor is er ook behoefte aan meer roeiboten en opslagruimte.
De gemeente ondersteunt een adequate huisvesting voor de roeivereniging van harte. TOR is bereid om de eigen inspanningen fors op te krikken, getuige de hypothecaire geldlenig die men mede door middel van forse contributieverhoging ( 45,-) wil dragen. De gemeente heeft dan ook besloten een aanvullende bijdrage toe te kennen van 59.159,- waarvan 19.746,- ten laste van de begrotingspost verbetering kleine sportaccommodaties 2002 en 39.413,- ten laste van 2003.