Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Donderdag 17 oktober / LaPlace / 20.30 uur

Trompe l'Oreille
openluchtconcert

Deze week vindt in Eindhoven de Trompbiënnale plaats. Dit internationale muziekconcours staat ditmaal in het teken van de trompet.

Tijdens de bouwwerkzaamheden op de TU/e leverde het geluid van de klappen van de heimachine samen met de reflecties van deze dreunen tegen de gebouwen, boeiende ritmische patronen op. De aard en hoorbaarheid van deze patronen bleek sterk afhankelijk van de plaats van de luisteraar op het terrein.
Voer voor akoestici, en die hebben we hier.
Via gebouwen terugkaatsende klanken staan centraal in Trompe l'Oreille. Op het dak van Traverse aan LaPlace op de TU/e campus zullen vier trompettisten van Orkest De Volharding staan. Aan hun trompetten zijn laserpennen bevestigd waarmee de trompettist de richting waarin hij blaast exact kan bepalen. Op gebouwen in de omgeving worden 'doelen' bevestigd waarop de trompettist kan mikken. De in Parijs wonende componist Jan van de Putte heeft een stuk voor vier trompetten en Bigband Student Proof geschreven waarbij de reflecties tussen de gebouwen vertrekpunt zijn. De componist werd tijdens het schrijfproces geholpen door een team van TU/e wetenschappers. In de week van de Tromp Biënnale wordt ook een versie van een computerprogramma gepresenteerd, waarmee de gebruiker reflecties tussen gebouwen kan simuleren.