Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Donderdag 17 oktober / LaPlace / 20.30 uur

Light Music

De Tromp-organisatie, stichting Axes en stichting Kunstlicht in de Kunst hebben aan de componisten Robert Pravda (1967, Novi Sad - Joegoslavië) en Kristoffer Zegers (1973, Breda) gevraagd een compositie te maken voor vier trompettisten, elektronica en lichtobjecten. De elektronica manipuleert het geluid en stuurt de lichtobjecten aan.

Robert Pravda studeerde in juni van dit jaar af aan de Interfaculteit Beeld en Geluid (opleiding voor interdisciplinaire kunsten) van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Hij is componist, uitvinder van nieuwe instrumenten en ontwerper van zijn eigen software. Pravda's lichtobject dat bestaat uit 125 gloeilampen, levert een hallucinerende bijdrage aan zijn compositie.
Kristoffer Zegers studeerde ook aan het Haagse Conservatorium, maar dan het vak compositie. Ondanks het gegeven dat de computer meestal functioneert als zijn medium, blijft de niet-elektronische klank zijn belangrijkste grondstof. In de nieuwe compositie Antimaterie, die Zegers heeft geschreven voor deze avond, verwerkte hij een aantal rollen die de trompet in de muziekhistorie ingenomen heeft. Deze synthese gaat een dialoog aan met elektronische klankmanipulaties. Pravda en Zegers incorporeren een aantal werken uit de collectie van de Eindhovense stichting Kunstlicht in de Kunst, bij wijze van 'ready-mades', in hun composities.

Light - Music wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Axes, Kunstlicht in de Kunst, de Tromp-Biënnale en Studium Generale. Het programma kan, naar gelang de weersomstandigheden, gewijzigd worden.