Ingezonden persbericht


Schuift Europa naar rechts?



De verkiezingen in Duitsland en Nederland gespiegeld aan het streven naar een Europese eenwording

Op donderdag 17 oktober 2002 discussiëren prof. Anton Zijderveld (Erasmus Universiteit Rotterdam) en prof. Wichard Woyke (Westfälische Wilhelmus-Universität Münster) onder leiding van Willem Wansink (Elsevier) in het Goethe-Institut Rotterdam over de resultaten van de verkiezingen in Duitsland en Nederland. De door het Goethe-Institut in Rotterdam en de Duitse Ambassade in Den Haag georganiseerde bijeenkomst begint om 20.00 uur en zal de verkiezingsanalyses vanuit een Europese context belichten.

Naast de uiteenzetting van de binnenlandse verkiezingsuitslagen van beide landen staat de uitwerking op de buitenlandse betrekkingen van beide landen in het algemeen en voor de Duits Nederlandse relatie in het bijzonder in het middelpunt van de discussie. Valt er een trendverschuiving van het Europese kiesgedrag in de resultaten te ontdekken en wat voor gevolgen hebben de verkiezingen voor de toekomst van het Europese integratieproces?

De Nederlandse socioloog Anton Zijderveld heeft omvangrijke ervaringen als docent in New York, Montreal, Tilburg, Rotterdam, Osaka en München en is tevens voorzitter van het Forum voor Demokratische Ontwikkeling. De Duitse politicoloog Wichard Woyke doceerde aan de universiteiten van St. Louis, Besancon, Ohio, Nijmegen, Leipzig en Grenoble voordat hij als professor werd benoemd aan de universiteit Münster.

De Duits Nederlandse bijeenkomst is openbaar, de entree is gratis.

Verdere informatie via het Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam Tel: 010-209 20 90, Fax: 010-209 20 72 of www.goethe.de/rotterdam


-----
Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam