Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 oktober 2002, no. 189

Samenwerkingsovereenkomst met politie Woensel-Noord en Bureau HALT

Stedelijk College tekent voor veiligheid en geborgenheid

Vrijdag 18 oktober tekent het Stedelijk College Eindhoven aan de Avignonlaan een samenwerkingsovereenkomst met de politie Woensel-Noord en Bureau HALT. Het doel van de samenwerking is te komen tot een nog veiligere school voor leerlingen en personeel, waarin geborgenheid een belangrijke rol speelt. Ondertekening van de overeenkomst geeft vorm aan de samenwerking tussen de drie partijen.

Tegenwoordig kampt de maatschappij met afnemend normbesef, dat zich kan uiten in strafbaar gedrag. Het overbrengen van waarden en normen neemt daarom binnen de school al een belangrijke plaats in. Het Stedelijk College heeft in nauw overleg met politie en Bureau HALT Eindhoven e.o. besloten, in het kader van veiligheid en geborgenheid op school, deze overeenkomst op te stellen.

In de overeenkomst staan de afspraken tussen de drie partijen over hoe te handelen bij normoverschrijdend gedrag door de leerlingen. Zo maakt de school door bij een strafbaar feit de zaak over te dragen aan de politie, duidelijk dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt. Overdracht aan de politie resulteert overigens meestal in een doorverwijzing van de jongere naar Bureau HALT.

De wetenschap dat de school zonder pardon aangifte doet, is voor veel jongeren een extra drempel. De preventieve werking van de overeenkomst heeft zijn nut in dit opzicht al op veel scholen bewezen. Het Stedelijk kan zich hierdoor wijden aan de oorspronkelijk taak, namelijk het opleiden en begeleiden van jonge mensen.

Het Stedelijk College is een school met een regionale functie en heeft drie locaties in Eindhoven. De school aan de Avignonlaan kent de studierichtingen VMBO en ISK (Internationale Schakelklassen). De overeenkomst gaat nog dit schooljaar 2002/2003 van start.