Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Essent Open: Friso Nijboer steelt de show in vijfde ronde

Met een juweel van een aanvalsoverwinning op de als nummer 1 geplaatste Alekseev nam Friso Nijboer na zes ronden de leiding in de open groep. Het was een Siciliaanse variant die Nijboer vroeger met zwart ook wel speelde. Die ervaring kon hij nu achter de witte stukken goed gebruiken. De stelling na 21. Pd3

is illustratief voor deze scherpe variant. Zwart heeft het loperpaar en het centrum in handen. Wit moet tot elke prijs pion e6 ondermijnen. Als die valt dan stort de zwart stelling in. Met 21. Pd3 ontneemt wit het verdedigingsveld e5 voor de zwarte dame.
Middels de schitterende aanvalszet 29. Le2!!

rondde wit zijn strategie af. 29. ..Lc6 was de enige zet en na 30. Dxe6 kan zwart het verder wel vergeten. Friso was in enorme tijdnood, dus Alekseev ging door tot het mat, dat dan ook kwam met 40.Lg4!

Na slaan is 41. Txd6 immers schaakmat.
Herman Grooten raakte na zijn goede begin van het rechte pad. Tegen Dennis de Vreugt kwam hij met wit al snel in de problemen en op zet 19 gaf hij een volle dame weg. De Vreugt en Maarten Solleveld vochten in de zevende ronde uit wie er na Nijboer beste Nederlander zou zijn. Friso Nijboer ging in de zevende ronde ambitieus te werk tegen Vlastimil Hort. Hij kreeg daar snel spijt van toen hij in een inferieur eindspel terecht kwam. Het bleek uiteindelijk dan ook niet goed af te lopen voor Friso. Ondanks weinig tijd wist Hort tot aan het eind nauwkeurige zetten te doen. Met voor beide partijen nog een minuutje op de klok keek Friso uiteindelijk tegen een ondekbaar mat aan. Jammer, maar alle hoop is nog niet verloren. Maarten Solleveld wist zich uiteindelijk in een moeilijk gevecht staande te houden tegen Dennis de Vreugt. Herman Grooten won weer eens een partij en heeft met 4 uit 7 nog steeds uitzichten op een GM-norm. Daarvoor zijn dan wel twee overwinningen nodig.


---

Essent Kroongroep: Polgar alleen aan de leiding

Middels een kalme remise met zwart tegen Loek van Wely, die duidelijk niet in vorm is dit toernooi, heeft Judith Polgar na vier ronden de leiding genomen in de Essent Kroongroep.
Een sensatie van de eerste orde was de partij Khalifman - Acs. Na een solide opening leek het alsof Khalifman voordeel had. Acs had echter een verrassende tegenactie in het centrum. Kahlifman leek na 25. Tg3!! volledig verrast.

Er dreigt uiteraard slaan op f3. De actie met Pa4 hielp Khalifman niet. De zwakken pionnen op g2 en h4 deden hem daarna de das om. Middels fraaie manoeuvres ( Pd2!)

kwam de jonge Hongaar tot winnende aanval. El Khalif moest zijn dame geven, maar ook daarna was mat niet te voorkomen.


---