Nieuw-Vlaamse Alliantie


Agalev: geen woorden maar daden (18/10/02)

De beslissing van de Raad van Bestuur van Delcredere om de onwettelijke wapenlevering aan Nepal voor 15,4 miljoen Euro te verzekeren is op haar beurt onwettelijk. Staatssecretaris Boutmans gaf dit gisteren toe op vraag van N-VA-kamerlid Frieda Brepoels. Hij kon ook moeilijk anders: artikel 1 van het KB van 3 juli 1992 betreffende de organisatie van de Nationale Delcrederedienst bepaalt uitdrukkelijk dat de beraadslagingen van de Raad van Bestuur slechts geldig zijn wanneer de meerderheid van de leden aanwezig is.

Wie vervolgens zou verwachten dat de Staatssecretaris daaruit ook de gepaste conclusies zou trekken, vergist zich. Agalev heeft ondertussen volleerd de kunst van de Slangen-communicatie onder de knie.

De staatssecretaris had zijn veto kunnen uitspreken tegen deze ongeldige beslissing. Hij deed dit niet, met de schijnredenering dat hij niet kan optreden tegen een beslissing die niet bestaat.

De beslissing van de Raad van Bestuur van 5 augustus 2002 bestaat natuurlijk wèl. Meer nog: ze werd uitgevoerd. Een van de directeuren haastte zich om een polis af te leveren aan FN Herstal.

Door gebruik te maken van zijn vetorecht had de Agalev'er de daad bij het woord kunnen voegen, maar dit is blijkbaar teveel gevraagd.

Onmiddellijk daarna moest de Kamer zich uitspreken over de motie van N-VA-voorzitter Geert Bourgeois. Deze luidde als volgt: "De Kamer beveelt de regering aan onverwijld alle middelen in te zetten om de rechtsgeldigheid van de beslissing van de Raad van Bestuur van Delcredere van 5 augustus aan te vechten". Hoeft het gezegd dat alle Agalev-ers deze motie verwierpen?

Geert Bourgeois heeft onmiddellijk een dringend verzoek tot interpellatie van de Eerste Minister ingediend. De paars-groene ministers spreken elkaar immers tegen. Volgens Rik Daems (VLD) en Didier Reynders (MR) is de beslissing van de Raad van Bestuur van Delcredere geldig. Het wordt tijd dat paars-groen, dat beweert voor goed bestuur te staan, kleur bekent.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid en algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen