Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R - & S E N A A T S F R A C T I E

Brussel, 18 oktober 2002

Agalev verontwaardigd over uitwijzing minderjarige.


Agalev is verontwaardigd over de feitelijke repatriëring van een niet-begeleid vijfjarig meisje naar Kinshasa, Kongo.

AGALEV heeft steeds gepleit voor een humane aanpak van de vluchtelingenproblematiek, inbegrepen het uitwijzingsbeleid van mensen die bij ons niet welkom zijn en die wij niet moeten opnemen op basis van onze internationale verbintenissen.

Een essentieel element van het beleid tegenover aankomende vreemdelingen bestaat erin dat kinderen recht hebben op een specifieke en bijzonder humane opvang en behandeling van hun 'dossier'. Hiermee is totaal onverenigbaar dat een vijfjarig kind sinds 18 augustus opgesloten zit in de luchthaven van Zaventem.

Vervolgens is het niet de gewoonte dat niet-vergezelde kinderen alleen teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. Dit kan alleen maar indien wij met spijkerharde garanties weten dat het kind bij aankomst in zijn/haar familie wordt opgevangen. Als ook deze repatriëring blijkbaar niet gegarandeerd is - zoals gesuggereerd wordt - dan is hier sprake van een flagrante schending van alle afspraken binnen deze regering die als doel hadden een effectief uitwijzingsbeleid te installeren, maar gebaseerd op elementaire humanitaire principes. Ferdy Willems en Kristien Grauwels, volksvertegenwoordigers voor Agalev, en Meryem Kaçar, senator, zullen minister Duquesne volgende week hierover ondervragen.

In de Senaat onderzoekt de werkgroep "rechten van het kind" de problematiek van de niet-begeleide minderjarigen. Volgende woensdag 23 oktober zijn opnieuw een aantal specialisten te gast in de Senaat om uit te leggen hoe op het terrein gewerkt wordt. Senator Kaçar zal dan aan diverse parketmagistraten duidelijkheid vragen over de feitelijke aanpak op het terrein van de problematiek van niet-begeleide minderjarigen. Dit voorval ondersteunt eens te meer de initiatieven van de Senaatswerkgroep om voor deze niet-begeleide minderjarigen een voogdijregeling uit te werken.

Agalev vraagt alle verantwoordelijke ministers, Binnenlandse Zaken dhr Duquesne, Justitie en hoofd van het parket Mark Verwilghen en Sociale Integratie dhr Vande Lanotte, alle klaarheid omtrent dit concrete dossier, maar ook de nodige garanties dat bij minderjarigen, en dus zeker bij een vijfjarige meisje, de humanitaire aspecten domineren op het uitwijzingsbeleid.

Frans Lozie, Fractieleider Senaat 0477-37 43 94
Meryem Kaçar, senator en rapporteur werkgroep Rechten van het Kind Ferdy Willems en Kristien Grauwels 0476-68 35 71, volksvertegenwoordigers
---
Meer informatie:
Agalev Kamer- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be of fractie.senaat@agalev.be http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854