Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV CafÈ: Weinig oppositie tegen 'mobiele huisartsen' in dienst van derden

In grote lijnen was het groepje bezoekers dat op donderdag 17 oktober het LHV CafÈ bezocht het er wel over eens: huisartsen mogen best door derden in dienst worden genomen om leeggekomen praktijken te bemannen.

Het huisartsentekort is een nijpend probleem. Her en der probeert de beroepsgroep oplossingen te vinden. Soms op eigen kracht, soms in samenwerking met derden, zoals zorgverzekeraars of ziekenhuizen. EÈn van die initiatieven is op 14 oktober gestart in Rosmalen. Zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben samen een bedrijf opgericht (TWA Medic Info), dat twee huisartsen in dienst heeft genomen. Beide collega's runnen momenteel een leeggekomen praktijk. "Tijdelijk, en het is de minst slechte oplossing bij gebrek aan alternatieven", is het uitgangspunt van Fer van Campen (voorzitter DHV Noord-Brabant Noordoost). En: "een tweede keus-oplossing in geval van crises", zegt Wouter van Soest (directeur TWA). Beide heren waren te gast in het virtuele LHV CafÈ dat ondersteund door de 'poll' op de LHV-site over dit onderwerp ging. Uitgesproken tegenstanders van het initiatief (of van de rol van de zorgverzekeraars) gaven echter geen acte de presence.

Samenwerking en autonomie
Van Campen trok na een uurtje chatten de conclusie dat het zogenaamde 'Medic Support Team' in Rosmalen een positieve ontwikkeling is en dat verdere samenwerking tussen huisartsen, zorgverzekeraars en de DHV essentieel is. De autonomie van de huisarts in de zorgverlening vormde het leit motiv in de discussie. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht (verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van zorg), huisartsen willen echter dat de zorgverstrÈkking onder directe aansturing van henzelf staat. Het huisartsentekort ziet Van Soest het liefst worden 'gemanaged' door de huisartsen zelf, maar onderkent dat de zorgplicht van zorgverzekeraars zich ook tot dit terrein uitstrekt. Vanuit een district dat eveneens op het gebied van leegstaande huisartspraktijken projectmatig opereert, werd geopperd dat "terughoudendheid van zorgverzekeraars alleen kan als de huisartsen niet en masse blijven roepen dat de zorgverzekeraar verantwoordelijk is - en daardoor lijdzaam blijven afwachten."

Beter en anders
De roep om een betere of anders georganiseerde huisartsenzorg klonk ook in het LHV CafÈ door. In de ogen van Van Soest belemmert de inkomensdiscussie echter veel van de mogelijke oplossingen. Huisartsen in dienst van derden is wat betreft een aan de discussie deelnemende districtsvoorzitter in het midden van het land geen probleem. Dat mag een gezondheidscentrum, HOED-praktijk of zorginstelling zijn. "Maar beslist geen zorgverzekeraar." Hij refereerde aan de Zorggroep Almere met zo'n honderd huisartsen in dienst, maar met een onafhankelijke positie ten opzichte van de daar actieve zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars zien wel wat in franchising. Van Soest zegt dat VGZ en CZ echter meer zien in "het stimuleren van derden. Als de zorgplicht maar goed en efficiÎnt kan worden ingevuld." Samenwerking lijkt het toverwoord. Van Campen: "Huisartsen zijn meestal toch mensen die niet zo heel ver vooruit kijken; veel bezig zijn met vandaag en morgen en eventueel volgende week. Dat maakt het zo moeilijk om de juiste strategie te kiezen. Pas wanneer iedereen resultaten ziet, wil men ook meedoen."

'Poll'
In de digitale peiling van meningen op de homepagina van de LHV-site is gevraagd of mobiel inzetbare huisartsen dÈ oplossing is voor leegstaande praktijken. Ruim een derde van de respondenten vindt het een ideale oplossing, waarbij de meesten aangeven, dat het een tijdelijke oplossing is. Bijna tweederde ziet hierin een schone taak weggelegd voor de DHV. Circa de helft van alle respondenten vindt dat de DHV zich hierin moet laten ondersteunen door de zorgverzekeraars. (Stand 18 oktober, 11.00 uur).

De volgende georganiseerde chatsessie in het LHV CafÈ is op donderdag 31 oktober, vanaf 21.00 uur. Daarnaast kunt u altijd met ÈÈn of meerdere collega's afspreken onder het genot van een virtuele versnapering.

Voor suggesties of commentaar op deze chatsessie kunt u terecht bij de muurkrant van De Huisarts Online.

Feedback op uw werkbeleving

Welke factoren verhogen uw werkplezier en wat zorgt juist voor stress?

Vul de CarriËremonitor in, en ontvang een individueel profiel.

LHV CafÈ

Welkom in het LHV CafÈ!

Elke donderdag van 21.00 tot 22.00 uur rond een van te voren aangekondigd thema of spreek op elk gewenst tijdstip af met uw collega's.

Klik hier om het cafÈ te vinden.

(ill: Jan Huizinga: www.huisartsvandaag.nl)

Muurkrant OnLine:

De redactie van de Muurkrant vraagt uw mening over de stelling: Het is (on)terecht dat zorg-verzekeraars Medical support teams opzetten, want:....! (Lees meer over dit thema) ...of over elk ander actueel thema. Klik hier om deze of andere bijdragen te leveren.

Huisartsentekort

MOBIEL...

..inzetbare huisartsen dÈ oplossing voor lege praktijken? (Lees meer over dit thema)
Zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben zelf huisartsen in dienst genomen voor de zorg in praktijken waarvoor geen opvolger is. Dit vind ik: Schrijf hier uw toelichting (vorige polls klik hier). (_) een ideale oplossing
(_) idem, mits tijdelijk
(_) een taak voor de DHV
(_) idem, met steun van zorgverzekeraar
stem bekijk score