Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 18 OKTOBER 2002

Ontwerpdecreet Toerisme voor Allen goedgekeurd

Op voorstel van Renaat LANDUYT, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, keurde de Vlaamse regering na advies van de Raad van State het ontwerpdecreet Toerisme voor Allen goed.

Ondanks de grote inspanningen van het sociaal toerisme gaat vandaag nog steeds 30% van de bevolking nooit op vakantie. Dit terwijl het "recht op rust en vrije tijd, met inbegrip van een redelijke beperking van de arbeidstijd, en op periodieke vakanties met behoud van loon" een basisrecht is dat werd opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (artikel 24).

Met het decreet Toerisme voor Allen wil de Vlaamse regering af van de verouderde visie op het sociaal toerisme. Ze wil namelijk meer middelen genereren om het recht op vakantie voor iedereen in Vlaanderen te garanderen. In zijn ontwerpdecreet tekent minister Landuyt hiervoor de nieuwe krijtlijnen uit.

Meer aandacht voor mensen
Landuyt wil met het vernieuwde beleid rond sociaal toerisme meer aandacht voor mensen. Hij voorziet dan ook in specifieke acties om de vakantieparticipatie van jongeren, personen met een handicap, gezinnen die in armoede leven, gezinnen en senioren aanzienlijk te verhogen.


1) jeugdtoerisme
Dat jongeren moeten kunnen reizen is evident. Vakantie en reizen is een essentieel deel van het leren leven voor elke jongere. Daarom voorziet het ontwerpdecreet in de uitbouw van voldoende jeugdtoeristische verblijven. Voor extra jeugdverblijfcentra en voor het opknappen van de bestaande jeugdherbergen werd in 2002 de nodige financiële ruimte geschapen.

Het ontwerpdecreet beoogt een opwaardering van het internationaal jeugdtoerisme. Het voorziet daarvoor onder andere in: (1) een labeling van het internationaal jeugdtoerisme en bescherming van de benaming jeugdherberg en natuurvriendenhuis; (2) een goede spreiding van de infrastructuur; (3) promotionele acties; (4) acties om jongeren op vakantie te krijgen en een
reserveringscentrale voor jeugdtoerisme.

Bovendien wil Landuyt een permanente overlegstructuur tussen Toerisme en Jeugd én een servicepunt "Jeugd en Toerisme" waar jongeren met al hun vragen terecht kunnen.


2) Personen met een handicap
Ook personen met een handicap ondervinden al te vaak nog moeilijkheden om een reisformule en een logies op maat te vinden. De Vlaamse regering stimuleert dan ook initiatieven die de basistoegankelijkheid van de vergunde verblijven, voor personen met een handicap, verbeteren. Dit gebeurde vorige zomer ook al voor de hotels toen ze het premiestelsel goedkeurde. Voor deze
toegankelijkheidsinitiatieven kunnen hotels rekenen op een maximale tegemoetkoming van 30% van de kosten met een maximumbedrag van 56.000 euro.

Een tweede initiatief voor personen met een handicap was de oprichting van het Infopunt Toegankelijk reizen. Voortaan het aanspreek- en infopunt waar personen met een motorische handicap, gehoorgestoorden, slechtzienden of nog personen met een allergie of met astma informatie op maat kunnen verkrijgen.


3) Gezinnen die in armoede leven
Ook mensen die in armoede leven hebben recht op vrije tijd en vakantie. Vandaar dat het ontwerpdecreet bijzondere aandacht heeft voor kinderen, jongeren en gezinnen die in armoede leven. Landuyt wil hen kansen geven om te integreren in de totale vakantiebeleving.

Concreet wil de minister via erkende organisaties financiële middelen ter beschikking stellen om hun vakanties betaalbaar te maken. Zo zullen tot 75% van de vervoers-, verblijfs-, animatie- en verzekeringskosten terugbetaald worden. Ook werd binnen Toerisme Vlaanderen het "Steunpunt Vakantieparticipatie" opgericht. Bij dit info- en aanspreekpunt kan iedereen met zijn of haar vragen terecht. Bovendien installeerde hij een overlegplatform met de opstaporganisaties voor kansarmen die de genomen initiatieven mee zullen evalueren en sturen.


4) Gezinnen, senioren
De groep van Vlamingen die vandaag de dag nog niet op vakantie gaan, telt heel wat gezinnen en senioren. De financiële drempel is één van de belangrijkste redenen hiertoe. Het ontwerpdecreet wil dan ook ondersteuning aanbieden in de vorm van een (familie-, groeps-, kindvriendelijk-) kwaliteitslabel en subsidies voor themagebonden en animatiegerichte activiteiten. Zo zullen bijvoorbeeld vakantiecentra die hun infrastructuur kindvriendelijker maken worden beloond.

Duidelijkheid in de structuren

1) Verblijfcentra voor Toerisme voor Allen (sociaal toerisme)
Vandaag moeten alle centra voor sociaal toerisme aangesloten zijn bij een koepelorganisatie vooraleer zij een beroep kunnen doen op subsidies voor hun infrastructuur en hun werking. In het voorliggende ontwerpdecreet daarentegen wordt een rechtstreekse vergunnings- en ondersteuningsprocedure voor de centra vooropgesteld. Landuyt wil hiermee een dynamische en autonome aanpak bevorderen en een doelgericht financieel beleid voeren.

Met deze ondersteuningspunten wil de Vlaamse regering het management van de diverse vakantiecentra professioneel ondersteunen.


2) Toerisme Vlaanderen
Bij de uitvoering van het decreet krijgt Toerisme Vlaanderen belangrijke taken toegeschoven. Deze worden in het ontwerpdecreet duidelijk omschreven.

Het vandaag goedgekeurde ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

persinfo : Myriam Rebahi, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be