TNO Arbeid


Persbericht 18 oktober 2002

Ook vergoedingsregeling neemt knelpunten info-uitwisseling arts-bedrijfsarts niet weg

Op 1 juni 2000 is een vergoedingsregeling ingevoerd voor huisartsen en specialisten voor informatieverstrekking over patiënten aan bedrijfsartsen van arbodiensten. Zo mag een huisarts 15,90 euro rekenen voor telefonische informatieverstrekking en 31,90 euro voor schriftelijke informatie. De vergoedingsregeling moest leiden tot betere informatie-uitwisseling tussen behandelend artsen en bedrijfsartsen. Uit het onderzoek blijkt dat dit nauwelijks is gelukt.

Tweederde van de bedrijfsartsen (65 procent) zegt dat de regeling de knelpunten in de informatieverstrekking niet heeft weggenomen. Volgens 14 procent zijn de knelpunten niet weggenomen, maar wel verminderd. Elf procent merkt op dat ze ook daarvoor al geen knelpunten ervoeren. Vijf procent zegt dat de knelpunten hiermee wel zijn weggenomen. Daar staat tegenover dat 14 procent van de bedrijfsartsen aangeeft dat er door de vergoedingsregeling nieuwe knelpunten zijn ontstaan. Waar sommige huisartsen voorheen bereid waren tot snel telefonisch overleg moet nu alles (traag) per brief met steevast een rekening, aldus één van de ondervraagden.

Minder moeite hebben de arbodiensten met de hoogte van de tarieven: 65 vindt ze reëel; 25 procent noemt ze te hoog. Ook de meeste werkgevers hebben in het algemeen geen moeite met de tarieven, zo is de ervaring. Overigens storen de arbodiensten zich wel aan het feit dat voor een kopie van een al bestaande brief hetzelfde tarief in rekening mag worden gebracht als voor een brief die door een behandelend arts afzonderlijk is opgesteld om een gestelde vraag te beantwoorden.

De enquête over de vergoedingsregeling maakte deel uit van de Vierde Peiling van het Arbodienstenpanel. In deze Vierde Peiling stonden de ervaringen bij de arbodiensten met de verschillende onderdelen van hun dienstverlening centraal. Hierover verschijnt een afzonderlijk persbericht.