Plant Research International

persbericht / nr. 2002-18, 18 oktober 2002

'Landbouw en Groen voor een gezonde samenleving' genomineerd voor de Sprongprijs 2002

Het Wageningse projectvoorstel 'Landbouw en Groen voor een gezonde samenleving' is genomineerd voor de prestigieuze `Sprongprijs', een prijs die ieder jaar door het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling (NIDO) wordt uitgereikt aan een voorstel voor onderzoek dat een sprong kan realiseren in duurzame ontwikkeling. De prijs wordt op dinsdag 22 oktober uitgereikt in de Beurs van Berlage, tijdens de conferentie 'Crossing the thinkable; making sustainable innovation work'

Het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling (NIDO) nodigt elk jaar organisaties en bedrijven uit om voorstellen in te dienen die een sprong realiseren in duurzame ontwikkeling. Het beste voorstel ontvangt de Sprongprijs. Het NIDO ondersteunt de uitvoering van het winnende voorstel met maximaal 500.000 euro.

Dit jaar zijn 28 voorstellen ingediend. Één van de drie genomineerde voorstellen is geschreven door de projectgroep Zorglandbouw van Wageningen UR onder leiding van dr.ir. Jan Hassink van Plant Research International.

De projectgroep ontwikkelde met steun van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Wageningen UR reeds verschillende initiatieven op het terrein van zorglandbouw. Het door nu door NIDO genomineerde voorstel richt zich op de bijdrage die `landbouw en groen in- en rond de stad' kan bijdragen aan de sociale, geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen.

Het voorstel brengt verschillende netwerken en initiatieven rond stadsboerderijen, volkstuinprojecten, zorgboerderijen en `groen in de wijk' bij elkaar. Al deze netwerken en initiatieven gebruiken groen en landbouw om de kwaliteit van leven van mensen te vergroten. Het onderzoek is gericht op het leveren van inzicht in de waarde van groen en landbouw voor verschillende doelgroepen uit de stad. Mede op basis van dit inzicht zullen nieuwe groene voorzieningen worden ontwikkeld die aansluiten bij de behoeften.

Als het voorstel wordt uitgevoerd, zullen partners uit de landbouw-, de zorg-, arbeids- en welzijns- en opbouwsector en maatschappelijke organisaties, onderzoekers, bedrijfsleven, professionals uit het werkveld, beleidsmedewerkers en burgers gaan samenwerken en van elkaar gaan leren. In het genomineerde voorstel participeert

Wageningen UR onder andere met Landelijk Centrum Opbouwwerk, Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg, Innovatienetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, Stichting Kinderboerderijen Nederland, Groenforum, Hoge Woerd, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam en FORUM.

---