Rijksuniversiteit Groningen

124 - Persinformatie 17 t/m 23 oktober - 8 oktober 2002

Nieuwe test vergroot inzicht in vóórkomen SOA

Het is bekend dat seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) de kans op verspreiding van HIV vergemakkelijken. Genitale herpes is een veel voorkomende en besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Een probleem bij de preventie is dat veel dragers van dit 'herpes simplex virus type 2' (HSV-2) niet weten dat ze het hebben. Het virus is namelijk niet altijd actief, waardoor er niet altijd klachten zijn. Minako Ikoma ontwikkelde een eenvoudige en betaalbare test om herpes simplex virusinfecties op te sporen en gebruikte deze om de verspreiding van het virus in Noord-Nederland in kaart te brengen. Zij promoveert op 21 oktober 2002 aan de Rijkuniversiteit Groningen.

Ikoma's test is geschikt voor zowel virus type 2 als virus type 1, en zowel voor mensen met, als mensen zonder symptomen. Het herpes simplex virus type 1 (HSV-1) is bekend van de koortslip, maar het wordt steeds meer duidelijk dat dit virus naast infecties aan de mond en de lippen, ook genitale infecties kan veroorzaken. Dit is mede het gevolg van veranderende seksuele gewoonten. De nieuwe test speurt niet naar het virus zelf, maar naar de aanwezigheid van type 1 en type 2 specifieke antilichamen. De test kan helpen om vast te stellen hoe vaak de virusinfectie voorkomt en daarmee wat het risico is op het oplopen van een herpesinfectie in het bijzonder, en een SOA in het algemeen. Deze informatie is nodig om goede maatregelen te kunnen nemen tegen verdere verspreiding.

Bezoekers SOA-poli

Omdat er maar weinig gegevens zijn over het voorkomen van het HSV onder de Nederlandse bevolking, startte Ikoma haar onderzoek onder verschillende bevolkingsgroepen in Noord-Nederland: als eerste, bezoekers van de SOA-poli van het AZG en voorts vrouwen die naar de gynaecoloog waren doorverwezen vanwege een afwijkend baarmoederhalsuitstrijkje. Andere studies hebben namelijk aangetoond dat deze groepen een verhoogd risico hebben. Van de bezoekers van de SOA-poli blijkt 70 procent type 1 van het virus te dragen en 17 procent het genitale herpesvirus. Het type 2 komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en beide typen komen meer voor bij mensen van niet-Nederlandse oorsprong. Mensen met syfilis en HIV blijken, zoals verwacht, vaker drager te zijn van HSV-2. Ook homo- en biseksualiteit zijn geassocieerd met de aanwezigheid van HSV-1 en HSV-2 infecties. De cijfers van de Groningse poli verschillen niet noemenswaardig van vergelijkbare afdelingen in Amsterdam en Rotterdam.

Onverklaarbaar

Bij vrouwen met een afwijkend baarmoederhalsuitstrijkje komen beide virustypen om nog onverklaarbare redenen veel voor: 90 procent draagt type 1 en 39 procent type 2. Op basis van deze nieuwe informatie en reeds bekende gegevens, kunnen beleidsmakers besluiten of er speciale interventieprogramma's nodig zijn. /ImK

Minako Ikoma (Osaka, Japan, 1969) behaalde haar Msc aan de Hokkaido University in Japan. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de RUG, afdeling Medische Microbiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek is gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. Momenteel werkt Ikoma aan de University of Iowa (VS) als postdoctoral research scholar.

Datum en tijd

maandag 21 oktober 2002, 14.15 uur

Promovendus

mw. M. Ikoma, tel. 001 319 335 7688, e-mail: minako@werger.ne.jp (werk)

Proefschrift

Glycoprotein G of herpes simplex virus type 1 and type 2: cloning and serology

Promotor

prof.dr. T.H. The

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

mw. dr. S. Welling-Wester (co-promotor), tel. (050)363 35 14/35 10, e-mail: s.welling-wester@med.rug.nl

Onderzoek

Promotie