Gemeente Sneek


Weenink plaatst zandstenen ornament

NETTIE WEENINK PLAATST ZANDSTENEN PINAKELS SCHEER & FOPPEN Voormalig wethouder Nettie Weenink-van Oort plaatst maandag 21 oktober een van de zandstenen pinakels op de gevel van het hoekpand Grootzand-Leeuwenburg in Sneek. Zij was als wethouder van cultuur/ monumentenzorg in de vorige raadsperiode namens de gemeente verantwoordelijk voor het in gang zetten van de restauratie van de gevel. Met deze handeling wordt benadrukt dat ook de gemeente een grote inspanning heeft geleverd voor de rehabilitatie van de voorgevel. Scheer & Foppen en de gemeente Sneek hebben beiden de helft van de kosten voor het herstel voor hun rekening genomen. De Stichting Oud Sneek betaalt daarnaast de kosten voor het terugbrengen van de bekroning. De restauratie van de gevel hield in dat de kunststofbeplating werd verwijderd die in 1967 naar ontwerp van de Sneker architect Jan de Vries werd aangebracht. Daarnaast is op de dakrand de bekroning met hekwerken en pinakels gereconstrueerd. Het aanbrengen van de kunststofplaten gebeurde indertijd in opdracht van de firma H. Brenninkmeijer en Zonen (H.B.Z.) die in het pand meubels en woningtextiel verkocht onder de merknaam Topvorm. H.B.Z. had al eerde de oude winkelpuien laten vervangen door etalages met glasruiten die van stoep tot plafond liepen. In 1975 opende de firma G. Minkema in het hoekpand een zaak voor de verkoop van elektrische apparatuur. Deze zaak wordt tot op heden voortgezet door de firma Scheer en Foppen. Door het verwijderen van de kunststofbeplating kwam weer de gevel tevoorschijn die het pand in 1907 kreeg. Het hoekpand werd toen verbouwd tot Magazijn Leeuwenburg voor de verkoop van dames-, heren en kinderkleding. Het ontwerp is destijds gemaakt door architect L.W.A. de Blinde, die onder andere ook de woningen aan het Julianapark tekende. Beide ontwerpen zijn zeer karakteristiek en hebben een herkenbare verwantschap door de bouwstijl Art Nouveau. De firma Scheer en Foppen nam vorig jaar na langdurig onderhandelen met het gemeentebestuur, die daarin werd bijgestaan door de stichting Oud Sneek, het initiatief tot het verwijderen van de beplating. Om de rehabilitatie van deze zo beeldbepalende gevel mogelijk te maken verleende de gemeente Sneek een subsidie van 90.756,-- Bij de onderhandelingen heeft het gemeentebestuur altijd op het standpunt gestaan dat met het herstel van de gevel ook de reconstructie van de bekroning van de dakrand moest plaatsvinden. Gezien het grote belang voor het herstel van het beschermde stadsgezicht, was de Stichting Oud Sneek bereid de kosten van het terugbrengen van de pinakels en hekwerken te betalen. Hierbij gaat het om een bedrag van 27.250,--.

De oorspronkelijke gevel van het pand op de hoek van het Grootzand en Leeuwenburg, met hekwerken pinakels langs de dakrand.Foto archief gemeente Sneek

Bij een verbouwing in 1967 verdween de bekroning van de dakrand en werden groene gevelplaten aangebracht.Foto archief gemeente Sneek.