Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-10-2002
Politieberichten 20/10 (13.00 uur) t/m 21/10 (07.00 uur)

Grou: ongeval bij aquaduct
Op zaterdag, rond 16.30 uur vond een ongeval plaats op de A32, richting Heerenveen, ter hoogte van het aquaduct. Een automobilist, een 21- jarige inwoner van Sint Jansklooster, wilde de snelweg op via de oprit Grou. Ongeveer 200 meter voor het aquaduct verloor hij de macht over het stuur tijdens een inhaalmanoeuvre. Hierbij raakte hij de auto van de 21 -jarige inwoonster van Scharsterbrug. Gevolg was dat de auto van de eerstgenoemde over de kop sloeg en aan de andere kant van het wegdek tot stilstand kwam. De bestuurder kon ongedeerd zijn auto verlaten. De andere auto eindigde via de vangrail in de berm en kwam halverwege het talud van het aquaduct tot stilstand. Ze vervoerde geen medepassagiers. De bestuurster van deze auto werd per ambulance naar het MCL te Leeuwarden gebracht met rug- en nekklachten. Ze kon na onderzoek weer naar huis. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en zijn weggetakeld. Door de takelwerkzaamheden werd een rijstrook afgesloten. Rond 19.00 uur werden beide rijstroken weer vrijgegeven.

Fryslân: rijden onder invloed
Afgelopen weekend hebben diverse automobilisten een proces- verbaal ontvangen omdat ze met drank op achter het stuur zaten. Hieronder een weergave van een aantal controles en aanhoudingen.

Wergea: auto in sloot
Op zaterdagnacht, omstreeks 04.00 uur, raakte een auto in de sloot aan de Wartensteryk. De bestuurder, een 52- jarige inwoner van de gemeente Terschelling, was niet gewond maar wel onder invloed van alcohol. De uitslag van de blaastest gaf een uitslag van 480 ug/l aan wat deze automobilist, naast een proces- verbaal, een rijverbod van 4 uren opleverde. Zijn auto moest door een bergingsbedrijf weggetakeld worden.

Sneek: onder invloed en rijbewijs ingeleverd
Zaterdagnacht werd om 02.30 uur een 21- jarige Bolswarder aangehouden aan de Lemmerweg. De uitslag van zijn blaastest was 765 ug/l. Hij ontving een proces- verbaal, een rijverbod van 9 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een half uur later werd zijn vriendin rond 03.00 uur gecontroleerd in de Scherhemstraat. De automobiliste, een 27- jarige inwoonster van Bolsward, gaf te kennen dat ze een half uur eerder ook al waren gecontroleerd. Haar vriend (medepassagier) moest zijn rijbewijs inleveren. Zij onderging hetzelfde lot omdat ze tijdens de controle 725 ug/l blies. Daarnaast ontving ze een proces- verbaal en werd haar een rijverbod van 8 uren opgelegd. En ook haar rijbewijs werd ingevorderd.

Wolvega: onder invloed
Er werd zaterdag rond middernacht proces- verbaal opgemaakt tegen een 48- jarige automobilist van Wolvega. Hij reed met zijn auto over de Haulerweg. Omdat de uitslag van de blaastest 250 ug/l was, kreeg hij een rijverbod van een uur opgelegd.

Gorredijk: onder invloed
Rond middernacht werd op de Brouwerswal proces verbaal opgemaakt tegen een 25- jarige inwoner van Gorredijk. Hij moest mee naar het bureau en blies 245 ug/l wat tevens een rijverbod van een uur inhield.

Sneek: onder invloed
Rond 00.30 uur werd een automobilist gecontroleerd aan de Napjusstraat. De 46- jarige Sneker blies 440 ug/l wat hem een proces-verbaal en een rijverbod van 4 uren opleverde. De automobilist werd meegenomen naar het bureau.

Aldeboarn: snorfietser onder invloed
Tegen een snorfietsbestuurder werd rond 01.00 uur proces- verbaal opgemaakt op de Wjitteringswei omdat hij 550 ug/l blies. De 18- jarige inwoner van Akkrum werd met snorfiets meegenomen naar het bureau aan de Holstmeerweg te Leeuwarden. Naast een proces-verbaal werd hem een rijverbod opgelegd van 6 uren.

Harlingen: onder invloed
Aan de Vierkantsdijk werd om 01.40 uur een automobiliste gecontroleerd. Deze 44- jarige Harlingse had te veel gedronken. Ze werd meegenomen naar het bureau waar de uitslag van de blaastest 420 ug/l was. Haar auto moest ze achter laten bij het politiebureau en ze kreeg een rijverbod van 4 uren opgelegd en een proces- verbaal.

Sneek: onder invloed en rijbewijs ingeleverd
Om 03.20 uur werd op zaterdagnacht een 21- jarige automobilist gecontroleerd aan de Van Giffenstraat. Zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat hij 690 ug/l blies. Hij ontving een proces- verbaal en kreeg een rijverbod van 9 uren opgelegd.

IJlst: onder invloed
Tegen een 52- jarige inwoner van Nijland werd proces- verbaal uitgeschreven aan de Zuidwesthoekweg. Op het bureau blies hij 420 ug/l wat tevens betekende dat hij een rijverbod kreeg voor 4 uren.

Menaldum: onder invloed
Aan de Bitgumerdyk werd zaterdagnacht, omstreeks 04.30 uur, een 37- jarige inwoonster uit de gemeente Menaldumadeel gecontroleerd. Uit de blaastest (265 ug/l) bleek dat een rijverbod van een uur van kracht was. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: onder invloed
Zaterdagnacht, rond 04.50 uur werd een 23- jarige Bolswarder gecontroleerd aan de Prinses Margrietstraat. Volgens de blaastest was de uitslag 555 ug/l. Naast een proces-verbaal werd deze bestuurder een rijverbod van 6 uren opgelegd.

Leeuwarden: ongeval met letsel door drank
Op zaterdag, rond 13.20 uur, is een scooterrijder onderuit gegaan aan de Verlengde Schrans. Oorzaak van de valpartij was een aanrijding met een auto. De bestuurder van de auto had gedronken. Hij blies 250 ug/l. De automobilist, een 35- jarige Leeuwarder, kreeg een proces- verbaal en een rijverbod van een uur. De scooterrijder, een 17-jarige inwoner van Goutum werd met een gekneusde heup en schouder naar het MCL Zuid gebracht.

Leeuwarden: onder invloed en rijbewijs ingevorderd Zaterdagavond werd rond 19.15 uur een 25- jarige Leeuwarder gecontroleerd aan het Cambuurplein. De blaastest van deze automobilist gaf een uitslag van 1125 ug/l aan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, hij kreeg een proces- verbaal en moest zijn auto achterlaten aan het bureau.

Leeuwarden: botsing fietsers door drank
Zaterdagavond, kwamen rond 21.30 uur twee fietsers met elkaar in botsing aan het Zuidvliet. Er was geen sprake van persoonlijk letsel. Een van de twee fietsers, een 61- jarige Leeuwarder, had te diep in het glaasje gekeken. Hij blies 765 ug/l. Tegen hem werd proces- verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 9 uren opgelegd.

Lemmer: onder invloed
Zaterdagavond werd rond 23.15 uur een 18- jarige inwoner van Lemmer gecontroleerd aan de Kortestreek. Hij reed, met passagier, op een snorfiets. De agenten wilden hem staande houden omdat op die locatie geen brom/snorfietsen mogen rijden. Hij was niet in het bezit van een bromfietscertificaat en had bovendien gedronken. De ademanalyse leverde een uitslag van 465 ug/l op. Er werd proces- verbaal opgemaakt en hem werd een rijverbod van 4 uren opgelegd.

Leeuwarden: aanrijding door drank
Op zaterdagavond vond omstreeks 23.15 uur, een aanrijding plaats aan het Zuidvliet. Er waren twee autos bij betrokken. Een 34- jarige Leeuwarder, reed richting Pieter Stuyvesantweg. De andere automobilist, een 39- jarige inwoner van Almere, reed daar richting Oostersingel. De eerstgenoemde kwam op de linker weghelft met zijn auto. Hierdoor raakten beide voertuigen beschadigd. De Leeuwarder was onder invloed. Er werd proces- verbaal opgemaakt.

Stiens: onder invloed
Op zondagavond, omstreeks 20.00 uur, werd op de Bredyk een 23- jarige inwoner van Stiens aangehouden omdat hij te snel reed. Na een blaastest bleek dat hij te veel gedronken had. De test gaf 295 ug/l aan wat een rijverbod van 2 uren voor hem inhield. Hij ontving een proces-verbaal.

Drachten: winkeldiefstal met geweld
Op zaterdag, om 12.30 uur, werd assistentie gevraagd voor het aanhouden van een winkeldief aan de Noorderbuurt. De verdachte, een 25- jarige zonder vaste woon/verblijfplaats was na het stelen van een paar schoenen in gevecht gegaan met een personeelslid van de winkel. Een politieagent in burger schoot te hulp. Een medewerker van de schoenenwinkel deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-proces verbaal opgemaakt.

Luxwoude: eenzijdig ongeval met letstel
Op zondag, omstreeks 09.40 uur, vond een aanrijding plaats op de Hegedyk. Een 51- jarige inwoner van de gemeente Heerenveen fietste daar met zijn honden. Hij kwam vanuit de richting Langezwaag. Aan weerszijden van zijn fiets liep een hond met hem mee. De hond rechts van hem was niet aangelijnd. Tijdens het tegemoetrijden van een voetganger met hond, zocht de loslopende hond van de fietser contact met de hond van de voetganger. Even verderop keek de fietser achterom, om te kijken waar zijn hond bleef. Op datzelfde moment liep zijn aangelijnde hond voor zijn fiets langs en kwam voor het voorwiel van de fiets. De fietser maakte een duikeling en viel. Hij werd per ambulance naar de Tjongerschans gebracht met een gebroken heup.

Breezanddijk: te snel
Op zondag, rond 16.50 uur, reed een 39- jarige inwoner van de gemeente Opmeer met hoge snelheid over de A7. Hij reed 61 km/u te snel. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Gorredijk: inbraak winkelpand
In de nacht van zaterdag op zondag is er ingebroken in een winkelpand aan de Molenwal. De dieven zijn het pand binnengedrongen door een ruit van de toegangsdeur te verwijderen. Er is een grote collectie huishoudtextiel meegenomen. De totale schade is enkele tienduizenden Euros. De technische recherche stelt een onderzoek in. Er werd aangifte gedaan door een 82- jarige inwoner van Gorredijk.

Stiens: brand in woning
Op zondag, rond 20.30 uur, rukten politie en brandweer uit voor een brandmelding in een woonhuis aan de Hegebourren. De 14 jarige dochter, was op de eerste verdieping toen ze geknetter hoorden. Vlak daarna was er buiten rookontwikkeling te zien door het dak. Zij heeft daarop de brandweer. De brandweer heeft het woonpand met een hoogwerker geïnspecteerd en vond geen bijzonderheden. Wat de oorzaak van de rookontwikkeling is geweest is niet duidelijk. Om 22.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De bewoners konden ongedeerd terugkeren naar de woning.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272