Gemeente Bergh

Brandveiligheid tijdens de feestdagen
21-10-2002

Kerstmis, Oud & Nieuw en Carnaval, het lijkt nog ver weg. Toch bent u waarschijnlijk al gestart met de voorbereidingen voor deze feestelijke dagen. Versiering om uw gebouw(en) weer gezellig en feestelijk aan te kleden voor deze drukke periode hoort daar bij. Onveilig gebruik van brandgevaarlijke versiering of aankleding in combinatie met een overvolle ruimte kan tot catastrofes leiden. Als gemeente vragen wij daarom uw bijzondere aandacht voor de brandveiligheid in deze dagen, maar ook gedurende rest van het jaar.

Graag willen wij u informeren hoe u de feestelijke aankleding van uw gebouw op een brandveilige wijze kunt uitvoeren. Vergeet daarbij niet dat de verantwoordelijkheid voor de zorg en veiligheid van uw bezoekers en uw personeel in eerste instantie bij u ligt.

Inzicht en voorschriften ten aanzien van de brandveiligheid zijn blijvend in ontwikkeling. Voorschriften worden daar zo nodig op aangepast. Met impregneren van kerstbomen of sparrentakken zijn echter nog geen resultaten geboekt die het materiaal met zekerheid voldoende brandveilig maken.
De bijgevoegde tips zijn gericht op alle niet woongebouwen, dus zowel voor de kleinere horeca, sportkantines en winkels als voor de grotere warenhuizen, discotheken, kantoren en zorginstellingen. De voorschriften zijn niet alleen van toepassing op versiering voor kerst, nieuwjaar en carnaval maar gelden het hele jaar door. Ons advies is daarom het hele jaar door tijd en aandacht aan brandveiligheid in uw gebouw en organisatie te besteden. Mogelijk dat uw gebouw beschikt over een gebruiksvergunning. De voorwaarden in deze vergunning zijn steeds van kracht. Bijgevoegde tips bieden dan een praktisch aanvullend handvat voor het brandveilig gebruik. Bewust is hierbij gekozen voor het vertalen van formele normen en eisen naar bruikbare tips. Indien u nadere informatie over de formele voorschriften wenst kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu (0314) 678911. Zij dienen u graag van advies.

Brandveiligheid is meer dan op een verantwoorde manier versieren. De balans tussen het aantal aanwezigen, ontvluchtingsmogelijkheden, het gebruik van versiering en uw interne organisatie vormt de kern van een brandveilig gebruik. Deze onderwerpen vindt u stuk voor stuk terug in de tips.

Wij verwachten dat u als eigenaar of exploitant van het gebouw de voorschriften naleeft en controleert of de toegepaste materialen voldoen aan de gestelde eisen. Dit is niet alleen in uw belang maar uiteraard ook in het belang van uw gasten of andere aanwezigen. Wij zullen de komende maanden (extra) controles uitvoeren om te toetsen of u daadwerkelijk aan de voorschriften voldoet. Mocht op dat moment worden geconstateerd dat de voorschriften worden overtreden, zal rapport worden opgemaakt en zo nodig handhavend worden opgetreden.

De tips kunt u hieronder downloaden, zodat u deze op een rustig moment kunt nalezen. Indien u omtrent bovenstaande of over de tips vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu, waar de brandpreventiemedewerkers u graag te woord staan (0314) 678911.

Te downloaden :

- brandveiligheid.pdf