Gemeente Groningen

Persbericht

Overlastveroorzakers eerder aangepakt
20-11-2001

Het Groninger college van B&W wil op korte termijn komen tot een substantiële vermindering van de overlast die een groep van vijftien harddrugsgebruikers veroorzaakt in de stad. Daartoe maakt de gemeente Groningen afspraken met de Ambulante Verslavingszorg Groningen (AVG). Voor de wat langere termijn zoekt de gemeente Groningen aansluiting bij de reeds bestaande initiatieven van de stuurgroep Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz). In overleg met de stichting Huis voor Thuis- en Daklozen dringt de gemeente Groningen er bij de woningcorporaties op aan voldoende geschikte huisvesting beschikbaar te stellen voor deze specifieke groep. Het College komt tot deze maatregelen op basis van de uitkomsten van het onderzoek 'Ons een zorg' naar de vijftien grootste overlastveroorzakers in de stad Groningen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Groninger onderzoeksbureau Intraval.

In de binnenstad van Groningen zijn dertig tot veertig harddrugsverslaafden die langdurig en stelselmatig overlast veroorzaken. Met behulp van registraties van politie en justitie is uit deze groep een top vijftien van overlastveroorzakers samengesteld.

Intensievere begeleiding
Om de drugsoverlast te verminderen zijn de afgelopen jaren veel maatregelen genomen, zoals de opvangvoorzieningen, een gebruikersruimte, een heroïne-experiment en het verschijnen van de straatkrant De Riepe. Deze en andere- maatregelen blijken echter weinig effect te hebben op het overlastveroorzakend gedrag van de groep van vijftien. Zij hebben, zo blijkt uit het onderzoek, een intensievere begeleiding nodig, waarbij hulpverleners actiever contact zoeken en contact onderhouden met de groep. Dit vraagt om een goede taakverdeling tussen hulpverleningsinstanties, een goede informatieuitwisseling en een intensieve samenwerking. Ook de capaciteit in de hulpverlening zal verhoogd moeten worden.

Betere samenwerking
Uit het Intraval-onderzoek blijkt dat de communicatie tussen de hulpverleningsinstanties beter kan. Instanties moeten beter samenwerken en hun werkzaamheden beter op elkaar afstemmen. Het rapport concludeert verder dat personen die na een gevangenisstraf weer vrij komen, vaak onvoldoende begeleiding krijgen bij hun terugkeer in de maatschappij.

Eigen woonruimte belangrijk
Het hebben van woonruimte heeft een positief effect op het overlastgevend gedrag. Verslaafden die een woning hebben blijken namelijk vaak voorzichtiger te worden uit angst om hun woning weer te verliezen. Vanwege het positieve effect van het hebben van een woning op het overlastgedrag dringt de gemeente Groningen in overleg met de stichting Huis voor Thuis- en Daklozen bij de Groninger woningcorporaties aan op het beschikbaar stellen van geschikte huisvesting voor deze bijzondere groep.