Gemeente Groningen

Persbericht

Gemeente Groningen wil toegankelijkheid stad verbeteren 20-11-2001

Eén miljoen gulden om de openbare ruimte toegankelijker te maken. Ruim zes ton om de toegang tot de Stadsschouwburg, de Oosterpoort, Vera en Martiniplaza te verbeteren. Twee ton voor de aanleg van speelvoorzieningen voor gehandicapte kinderen in het Stadspark. En anderhalve ton voor de aanschaf van tilliften in Groninger zwembaden. Dit zijn enkele van de voorstellen voor de besteding van het Fonds Toegankelijkheid. Na overleg met de Adviesraad voor het gehandicaptenbeleid leggen burgemeester en wethouders deze plannen nu voor aan de gemeenteraad. Wethouder René Paas (zorgbeleid) bespreekt de voorstellen donderdag 6 december in de raadscommissie MOZ (Milieu, Openbare werken, Zorg).

Het Fonds Toegankelijkheid is vorig jaar ingesteld om de stad beter bereikbaar en toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking of andere handicap. In totaal bevat het fonds nu 2.388.000 gulden (1.083.600 euro). De bestedingsvoorstellen betreffen incidentele uitgaven. Bij het bepalen van de concrete aanpak van de openbare ruimte, voor een bedrag van 1 miljoen gulden, wordt opnieuw overleg gepleegd met de Adviesraad.

Meer aandacht voor toegankelijkheid
Burgemeester en wethouders willen niet alleen investeren in concrete maatregelen, maar bijvoorbeeld ook in de informatievoorziening. Welke manier hiervoor het meest geschikt is, wordt nog nader onderzocht, maar de informatie over de toegankelijkheid van gebouwen en instellingen komt in elk geval beschikbaar op een website. Daarnaast is vermelding in de stadjersgids of in een speciale gids een optie.

De stad is er voor iedereen
Nog te vaak hebben mensen met een beperking moeite om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Dit kan te maken hebben met de toegang tot gebouwen, obstakels in de openbare ruimte, vervoer of bijvoorbeeld wonen op een gemakkelijk bereikbare plek. Maar ook de toegang tot scholing en arbeid, deelname aan het verenigingsleven en uitgaansmogelijkheden horen hierbij. Het college heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen van gehandicapten. Dit onderzoek, getiteld 'De stad is er voor iedereen', laat zien dat er niet alleen soms hardnekkige knelpunten moeten worden opgelost, maar dat het ook van belang is om bij het maken van nieuwe plannen meer rekening te houden met deze groep stadjers.

Om hoeveel mensen gaat het?
Naar schatting telt de stad Groningen 7000 inwoners met een zeer ernstige lichamelijke beperking. Er wonen ruim 3000 visueel gehandicapten en ongeveer 2500 auditief gehandicapten in de stad. Circa 1200 mensen hebben een rolstoel, 500 mensen een scootmobiel en bijna 5000 mensen een rollator. Verder hebben ruim 40.000 Groningers een chronische ziekte.