FNV

FNV

De Waal waarschuwt: wetsvoorstel WAO moet van tafel

"De beslissing of we wel of niet naar het najaarsoverleg gaan hangt af van de brief van het kabinet, waarin staat over welke punten er nog gepraat kan worden. Wel wil ik een waarschuwing geven: als ze doorgaan met het wetvoorstel over de WAO en wij mogen er niet over praten, dan gaat het najaarsoverleg niet door." FNV-voorzitter Lodewijk de Waal refereert aan de plan-nen van de regering om een onderdeeltje van het SER-advies over de herziening van het WAO-stelsel per 1 januari aanstaande door te voeren. Werkgevers moeten dan ook het tweede ziekte-jaar van een werknemer zelf bekostigen.

Vooralsnog wacht de vakbe-weging met de werkgevers op helderheid van het kabinet. "De politiek heeft er een zooitje van gemaakt", stelt De Waal. "Alles is nog zo onoverzichtelijk. We horen allerlei informele praat en iedereen kakelt door elkaar in Den Haag. We gaan dus niet af op losse signalen, maar op een duidelijke formulering over de onderwerpen die nog aan de orde kunnen komen."

Demissionair premier Balken-ende heeft al laten weten dat het kabinet beleid wil blijven maken, omdat de val niet voortgekomen is uit een conflict over de inhoud. Voor dit kabinet is loonmatiging, een onderwerp op de agenda van het najaarsoverleg, cruciaal om het economische reces tegen te gaan. Het is dus de vraag of het kabinet een conflict riskeert.

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.