COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ signaleert problemen om zorg via aanbesteden in te kopen

Het inkopen van fysiotherapeutische zorg door middel van aanbesteden heeft niet geleid tot doelmatigheid op het gebied van kosten. Ook bestaat er een aantal problemen die het inkopen via aanbesteden bemoeilijken. Ziekenfondsen zijn op grond van de Europese richtlijnen in beginsel verplicht (fysiotherapeutische) zorg aan te besteden.

Dit signaleert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) op basis van onderzoek bij ziekenfondsen naar het gebruik van het instrument aanbesteden bij het inkopen van fysiotherapeutische zorg. Ondanks de Europese voorschriften vraagt het CTZ de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport duidelijkheid te verschaffen over wat van ziekenfondsen verwacht mag worden bij de wijze van inkopen van zorg in relatie tot de verplichting om aan te besteden.

Bevindingen
In situaties waarin is aanbesteed, heeft dit niet geleid tot doelmatigheid op het gebied van kosten. Wel zijn er verbeteringen op het gebied van kwaliteit en het inkoopproces. Ziekenfondsen hebben in het algemeen nauwelijks aanbesteed. Belangrijkste redenen om niet aan te besteden zijn: het niet willen verbreken van bestaande goede relaties met zorgaanbieders om onder meer de continuïteit van de zorgverlening te behouden en geen verzekerden te verliezen; het (lage) wettelijk maximum tarief waardoor er nauwelijks onderhandelingsruimte is; de dreigende schaarste van fysiotherapeuten en in gebieden waar het ziekenfonds geen marktleider is, is aanbesteden een arbeidsintensieve wijze van inkopen.
Ziekenfondsen die wel hebben aanbesteed doen dit niet primair uit doelmatigheidsoverwegingen, maar vooral om te voorkomen dat ze handelen in strijd met de Mededingingswet.


---

Noot voor de redactie/