Verbond van Verzekeraars

Conclusies Pensioencongres NVA: levensloopregeling kansrijk, verlofknip ongeschikt

De huidige spaarloonregeling en basisaftrek lijfrente moeten worden getransformeerd tot een nieuwe levensloopregeling. Dat is althans de conclusie die werd getrokken tijdens de NVA Pensioendag. Onder leiding van drs. Dick Benschop stonden prof. dr. Willem Vermeend (oud-minister van Sociale Zaken), drs. Hans Hillen (columnist voor Elsevier), prof. dr. Alfred Oosenbrug (hoogleraar aan de Erasmus Universiteit) en mr. Carlo de Swart (voorzitter Verbond) stil bij de actualiteit rond de oudedagsvoorziening. Een aantal conclusies uit het congres is inmiddels in een brief verstuurd aan de Vaste Kamercommissie voor Financiën van de Tweede Kamer.

Hoe moet het verder met de oudedagsvoorziening van miljoenen Nederlanders? Die vraag stond centraal tijdens de NVA Pensioendag, die vorige week werd georganiseerd. Tijdens het congres werd ingegaan op de gevolgen van de plannen van het kabinet om de basisaftrek lijfrente en de spaarloonregeling af te schaffen. Volgens Verbondsvoorzitter Carlo de Swart heeft dat ingrijpende gevolgen voor de pensioenopbouw van veel mensen. De maatregel treft volgens hem vooral de bevolkingsgroepen met een inkomen onder de ziekenfondsgrens. En die mensen wordt nu een laagdrempelige voorziening ontnomen om het pensioen te kunnen aanvullen.

Levensloopregeling
Ondanks de aversie tegen de afschaffing van beide regelingen, werd tijdens het congres geconcludeerd dat de levensloopregeling wel kansen biedt. De plannen voor een levensloopregeling zoals door het CDA ontwikkeld, zijn kansrijk en verdienen verdere uitwerking, wordt in de brief aan de Vaste Kamercommissie aanbevolen. Tijdens de Pensioendag werd er daarom voor gepleit om de huidige spaarloonregeling en basisaftrek lijfrenteregeling te transformeren tot een nieuwe levensloopregeling. De nieuwe regeling moet geen bevoogdend dictaat worden, maar er moet voldoende draagvlak voor zijn bij de mensen waarop de regeling van toepassing is. Ook moet de regeling betrouwbaar, duurzaam en voorspelbaar zijn en mensen moeten langdurig van de regeling kunnen uitgaan. Verder moet er voldoende tijd zijn om de transformatie grondig voor te bereiden. Zowel intermediairs als verzekeraars willen daar graag over meedenken. Tot slot concludeerden de aanwezigen dat de zogenaamde verlofknip van het kabinet ongeschikt is.

Grote uitvoeringsproblemen
Mocht de Tweede Kamer toch besluiten om de kabinetsvoornemens tot afschaffing van het spaarloon en de basisaftrek lijfrente per 1 januari 2003 in te voeren, dan ontstaan er volgens verzekeraars en intermediairs grote uitvoeringsproblemen. Het is geen onwil, maar ondoenlijk om alle belanghebbenden (het gaat om drie miljoen spaarloonklanten en zeker 300.000 gebruikers van de basisaftrek lijfrente) tijdig te informeren en alternatieven te bieden. Daarom bepleit de bedrijfstak in alle gevallen de invoering van welke maatregel dan ook uit te stellen tot 1 januari 2004. Tot slot wordt in de brief aan de Vaste Kamercommissie gesteld dat zolang een nieuwe regeling nog niet vaststaat, de huidige faciliteiten moeten blijven gehandhaafd.

Bondig, oktober 2002