Gemeente Amersfoort

Beslaglegging Midland Parc alsnog gelukt

datum: 21 oktober 2002

Via een zogenaamd Paulianabeslag heeft de gemeente alsnog haar doel bereikt om een bankgarantie af te kunnen dwingen bij Midland Parc. Eerder legde de gemeente beslag op de bankrekening en de nog niet verkochte gronden (9 kavels) van Midland Parc. Bij inschrijving van het beslag bleek echter dat de gronden kort daarvoor waren doorgeleverd aan een andere, aan Midland Parc gelieerde, vennootschap. Onmiddellijk daarna is actie ondernomen om beslag te leggen op de aan die andere vennootschap doorgeleverde onroerende goederen, dat wil zeggen de 9 kavels en de gronden voor centrumvoorzieningen. Dit beslag is ingeschreven in de registers. Dat betekent dat de onroerende goederen niet opnieuw kunnen worden verkocht.

Achtergrond van de beslaglegging is het in gebreke blijven van Midland Parc bij het nakomen van een overeenkomst. Midland Parc diende volgens deze overeenkomst een bankgarantie af te geven als waarborg voor de uitwerking van een antispeculatiebeding. Het antispeculatiebeding houdt in dat de meerwaarde van de camping door mogelijke verkoop aan particulieren voor een bepaald percentage aan de gemeente wordt gecompenseerd.
Op korte termijn zal een taxatieteam uitsluitsel geven hoe hoog de compensatie moet zijn die Midland Parc aan de gemeente moet betalen.