Provincie Overijssel

Rapportage Regionale bouwgrondstoffenmarkt in vier noordelijke provincies

In opdracht van de provincies Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe hebben Fugro Milieu Consult en van Ruiten Adviesbureau een onderzoek uitgevoerd naar de regionale bouwgrondstoffenmarkt in deze vier provincies. De uitkomsten van het onderzoek zijn vastgelegd in de rapportage Regionale bouwgrondstoffenmarkt in vier noordelijkeprovincies 1998-2000.

De onderzoekers hebben de grondstoffenstromen van industriezand (zand voor beton en metselwerk, kalkzandsteen en asfalt) en ophoogzand en de vervangende secundaire grondstoffen granulaten uit bouw- en sloopafval en zand uit baggerspecie in beeld gebracht. Ze hebben daarbij gebruik gemaakt van verschillende informatiebronnen en gekeken naar de import en export per provincie en de aanvoerstromen vanaf Noordzee en IJsselmeer. Bovendien is nagegaan welke bedrijven oppervlaktedelfstoffen winnen in Duitsland en deze per vrachtwagen naar Nederland exporteren.

Het rapport geeft ook inzicht in de marktstructuur over het verbruik en de productie van industriezanden en hun vervangers. Het naast elkaar zetten van de verschillende informatiebronnen toont de complexiteit van de markt en laat zien dat er niet altijd eenduidigheid is in het cijfermateriaal. Voor de toekomst worden de ontwikkelingen in de bouwvraag in de vier noordelijke provincies als belangrijkste uitgangspunt gezien. Deze provincies kunnen momenteel gezamenlijk in grote mate voorzien in hun behoefte aan industrie- en ophoogzand. De inzet van secundaire grondstoffen bedraagt ongeveer ¼ van gewonnen hoeveelheid zand in 2000.

Het volledige rapport is hieronder te downloaden.

Bron: Petra Timmer, 038 425 23 18


© 21-10-2002 Provincie Overijssel