Provincie Zuid-Holland

Persbericht

18-10-2002
Daling aantal milieuklachten Milieutelefoon zet door cijfers derde kwartaal 2002 bekend

Inwoners van de provincie Zuid-Holland kunnen voor klachten over stank, stof, lawaai, bodem- en/of waterverontreiniging bellen met de provinciale Milieutelefoon. Daarnaast zijn bedrijven die een milieuvergunning van de provincie hebben, verplicht incidenten te melden. In vergelijking met het derde kwartaal in 2001 vertoonde het derde kwartaal van dit jaar een daling van het aantal klachten (-74), het aantal meldingen bleef vrijwel gelijk (+1). Het totaal aantal telefoontjes kwam in het derde kwartaal op 778, waarvan 517 klachten en 261 meldingen.

Klachten
Klachten over stankhinder komen het meest voor: 346 klachten (67%). Over geluidshinder kwamen 88 klachten (17%) binnen. Het afvalshredderbedrijf Van Dalen (Nieuwerkerk a/d IJssel) leverde in het 3e kwartaal 2002 de meeste klachten op over stank, rook en/of geluid. In totaal 92 telefoontjes. De provincie zal in overleg met het bedrijf afspraken maken over het verminderen van de geluidsoverschrijdingen. Op de tweede plaats staat het bedrijf Uzimet (Rijswijk) met 66 klachten over stank. De stijging van het aantal klachten over Uzimet valt te verklaren door het feit dat in de afgelopen jaren een nieuwbouwwijk in de omgeving van het bedrijf is gerealiseerd. De provincie heeft het bedrijf verplicht onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden de stank te beperken. Eind oktober zullen de resultaten van het onderzoek bij de provincie worden ingediend.

Top tien bedrijven
In de Top tien van bedrijven waarover klachten binnenkomen - bezien over de eerste negen maanden van 2002 - staat de stortplaats Derde Merwedehaven (IGAT) in Dordrecht nog altijd op de eerste plaats. In 2002 zijn tot en met september 409 klachten over dit bedrijf ontvangen. In het eerste kwartaal waren dat 262 klachten, in het tweede kwartaal 92 klachten en in het derde kwartaal kwam het aantal uit op 55 klachten. Dit kan mede verklaard worden door de maatregelen die er in de loop der jaren op de stortplaats zijn genomen.

Werkwijze Milieutelefoon
De Milieutelefoon van de provincie Zuid-Holland is dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 070 441 61 11. In de meeste gevallen wordt door een toezichthouder een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van een klacht. In overleg met het bedrijf worden waar mogelijk direct maatregelen getroffen om de overlast te beëindigen. Indien nodig zet de provincie een bestuurlijk en/of strafrechtelijk handhavingstraject in. Dit gebeurt vaak als klachten zich blijven herhalen en het bedrijf nalatig is in het nemen van maatregelen.