heliview
Business-to-business information

A NEED TO KNOW
COMPANY(TM)

ICT in Logistiek & Transport sector onmisbaar door internationale concurrentie

Door toenemende internationale druk worden investeringen in ICT-technologie voor Nederlandse bedrijven in de Transport en Logistiek sector steeds noodzakelijker. De sector kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan ICT-toepassingen binnen de lucht- en scheepvaart, het wegvervoer en de logistieke dienstverlening. Er lijkt echter een automatiseringskloof te ontstaan tussen de grote multinationals en de vele kleine bedrijven binnen deze sector. Dit blijkt uit de zojuist verschenen business rapportage 'ICT in Transport & Logistiek' van het Bredase marktonderzoeksbureau Heliview.

Heliview heeft in de rapportage 'ICT in Transport & Logistiek' de ontwikkelingen in de Transport en Logistiek sector in kaart gebracht. Het rapport geeft een beschrijving van deze sector in het algemeen en geeft daarnaast een gedetailleerd inzicht in de rol van ICT in de branche.

Toename concurrentie
De Transport & Logistiek sector is in de afgelopen vijf jaar met een gemiddelde van ongeveer tien procent per jaar veel sterker gegroeid dan de meeste andere sectoren binnen de Nederlandse markt. Het tempo van de marktgroei halveerde echter in 2001 onder invloed van de gevolgen van de economische recessie. Het groeicijfer van 2001 ligt op het niveau van de totale Nederlandse markt. De sector heeft te kampen met toenemende internationale concurrentie. De ontwikkelingen binnen de EU zorgen ervoor dat toetreding tot de Nederlandse markt voor veel buitenlandse bedrijven steeds eenvoudiger en daardoor aantrekkelijker wordt. De binnenlandse concurrentie in het vervoer groeit door onder andere de privatisering van het trein- en busvervoer, waardoor meerdere partijen zich op deze markt begeven.

Hoge eisen
Bij de organisatie van de toenemende goederenstromen en de moderne eisen met betrekking tot kwaliteit, flexibiliteit en efficiency speelt ICT een belangrijke rol. Toepassingen op het gebied van transportsoftware, warehousemanagement systemen en fleetmanagement worden steeds belangrijker. Daarnaast ontwikkelt ook de e-marktplaats zich in de Transport & Logistiek sector tot een gespecialiseerde transportportal waar men gebruik kan maken van diverse logistieke diensten. Er lijkt echter een automatiseringskloof te ontstaan. In de sector zijn grote multinationals actief die volop investeren in logistieke software en ICT-diensten. Daarentegen is het voor veel eenmansbedrijven en kleine ondernemingen moeilijk om hun weg te vinden in het grote aanbod van ICT-oplossingen en zijn deze vaak te kostbaar. Verder blijkt uit onderzoek van Heliview dat meer dan een kwart van de bedrijven in de Transport & Logistiek gebruik maakt van een externe partij bij het inwinnen van advies over ICT, terwijl een op de drie bedrijven in de transportsector in 2001 automatiseringstaken uitbesteedde.

Over Heliview

Heliview Marketingservice bv is een full-service marketingorganisatie, gespecialiseerd in de business-to-business-markt op het gebied van o.a. HRM, ICT, financiële dienstverlening en kantoorbenodigdheden.

Voor meer informatie over dit persbericht, Heliview onze producten kunt u contact opnemen met dhr. Thanassis Vassiliadis, tel.: 076-548 40 00. Ons e-mailadres is: info@heliview.nl

« Terug