Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

Biologen adviseren sluiting van de kabeljauwvisserij

Dit persbericht is van het RIVO(Nederlands Instituut Voor Visserijonderzoek


-BIOLOGEN ADVISEREN SLUITING VAN DE KABELJAUWVISSERIJ

Op grond van de dramatische afname van de kabeljauw in de Noordzee adviseert de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) de gerichte visserij op kabeljauw in de Noordzee te sluiten. Ook adviseert zij om de visserij op schelvis en wijting te sluiten, omdat hierbij de vangst voor een belangrijk deel uit kabeljauw bestaat. Voor andere visserijen waarin kabeljauw wordt bijgevangen, zoals platvis, tong en schol, moeten maatregelen worden genomen om de bijvangst te beperken. Voor schol, tong, horsmakreel en makreel adviseert ICES beperkingen van de vangst ten opzichte van 2002.

Afgelopen week beoordeelde een advies-commissie van internationale visserijbiologen de biologische stand van zaken voor een groot aantal visbestanden. Nederland is in deze advies-commissie van ICES vertegenwoordigd door biologen van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO). Zij rapporteren hun bevindingen aan de Europese Unie en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Eerder dit jaar bracht ECES advies uit over andere soorten die voor Nederland van belang zijn. Toen werd vastgesteld dat de haringstand in de Noordzee zich had hersteld zodat de vangstmogelijkheden verruimd zouden kunnen worden. De Europese visserijministers beslissen eind 2002 over de hoeveelheden vis die in 2003 mogen worden gevangen.

Hoewel de beoordeling van visbestanden ondanks nauwgezet onderzoek grote onzekerheden kent, is het algemene beeld dat de genoemde visbestanden er slecht voorstaan en dat de voorgestelde vangstbeperkingen nodig zijn voor het herstel. Dat is een somber vooruitzicht voor de visserij-sector. Voor de Nederlandse kottervloot zijn vooral de platvissoorten tong en schol economisch van groot belang. Kabeljauw is daarbij bijvangst.Makreel en horsmakreel zijn soorten waarop Nederlandse vriestrawlers vissen ten westen van Groot-Brittannië en bij Ierland.

Hieronder volgt nader gedetailleerde informatie voor de afzonderlijke vissoorten, waarvoor ICES nu adviezen heeft gegeven.