Ingezonden persbericht

Persbericht
Stichting Dierenhulp Venezuela
info@dierenhulp.nl

maandag 21 oktober 2002

Steriliseren is enige oplossing voor dierenleed

In de maand December staat opnieuw een grote sterilisatie campagne gepland onder de zwerfdieren van Venezuela. Met name in de armere gebieden waar mensen wel huisdieren bezitten maar geen geld hebben voor de veterinaire verzorging van deze dieren. De zwerfdieren populatie op het Venezolaanse Isla Margarita werd in 1997 nog geschat op ruim 50.000 dieren. Officieuze cijfers van 2002 leren dat dit aantal beduidend lager is en geschat wordt op circa 40.000 zwerfdieren. Een afname van 20% op de gehele populatie.

Zoals in veel Derde Wereld landen spelen vele factoren een rol als het gaat om het zwerfdieren probleem. Economisch gaat het slecht in Venezuela, de werkloosheid is gigantisch waarbij met name de armere bevolking niet behoeft te rekenen op steun vanuit de overheid. Het gemiddelde inkomen ligt eveneens laag zo rond de 400 Euro per maand met enorme inflatiecijfers. Daarom zal de armere populatie geen Bolivar spenderen aan de verzorging van het eigen huisdier omdat men veel moeite heeft zelf het hoofd boven water te houden.

Sinds 1996 is de Nederlandse vrijwilligers organisatie Stichting Dierenhulp Venezuela actief op het eiland Isla Margarita. In de grote stad Porlamar wordt gewerkt aan het zwerfdierenprobleem van het Venezolaanse eiland. Samen met de Venezolaanse organisatie A.A.M.O.R. worden dagelijks operaties en behandelingen uitgevoerd van hulpbehoevende dieren. Gedurende zes dagen per week spant men zich in om directe hulp aan zwerfdieren te geven, dit alles met steun vanuit Nederland en het bedrijfsleven die gratis goederen ter beschikking stellen.

In de maand December streeft men naar een aantal van 200 sterilisaties en castraties. De praktijk leert dat hiermee al binnen het eerste jaar voorkomen wordt dat ruim 1800 jonge pups geboren worden. In het tweede jaar ligt dit aantal op ruim 7200 jonge dieren die niet geboren zullen worden. Enkel door op grote schaal te steriliseren en te castreren kan daadwerkelijk iets gedaan worden aan de gigantische populatie zwerfdieren. Via voorlichting onder de Venezolaanse jeugd op scholen wordt aandacht gevraagd voor de medische verzorging van het dier zo ook de preventie van ziektes. Wilt u meer informatie over het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp Venezuela, dan kunt u terecht op www.dierenhulp.nl



Ingezonden persbericht