Politie Twente



Persbericht
· Politie Twente
· Kernteam Noord- en Oost Nederland
· 21 oktober 2002


Internationale drugslijn opgerold

De Unit XTC van het Kernteam Noord- en Oost Nederland, de politie van de Duitse deelstaat Saarland en de Politie Twente hebben middels een gezamenlijke actie, onder leiding van het Openbaar Ministerie te Almelo, een internationale drugslijn opgerold. Afgelopen zaterdag vonden er diverse doorzoekingen plaats en werden aanhoudingen gedaan in Westerhaar, Dreumel, Tiel en Saarland (D). Hierbij werden in totaal negen personen aangehouden.

Een 53-jarige inwoner uit de gemeente Twenterand wordt ervan verdacht de afgelopen anderhalf jaar regelmatig meerdere kilo's hard- en softdrugs aan Duitse afnemers te hebben geleverd. Het zou daarbij met name om amfetamine en XTC gaan. De Duitse afnemers worden er op hun beurt van verdacht de drugs te hebben uitgevoerd naar Frankrijk.

Vermoedelijke productieplaats in Tiel
Als gevolg van de intensieve samenwerking tijdens het onderzoek kwam er zicht op de productieplaats van de synthetische middelen en op de leveranciers van de man uit Twenterand. Hierdoor kon de productieplaats afgelopen zaterdag worden ontmanteld. Bij de doorzoekingen in Nederland werden in totaal negen vuurwapens aangetroffen. Ook werd munitie gevonden.
In Tiel werd de vermoedelijke productieplaats van de synthetische drugs aangetroffen. Ook werden cocaïne, ruim 100 amfetaminepillen en enkele tientallen kilo's hash in beslag genomen. In Saarland nam de politie ruim drie kilo amfetamine in beslag.
In Westerhaar werden drie mannen van respectievelijk 60, 53 en 30 jaar aangehouden. In Dreumel betrof het een man van 46 jaar en in Tiel een man en vrouw van beiden 48 jaar. In Saarbrucken werden twee mannen van 34 en 39 jaar, afkomstig uit Essen en Heusweiler aangehouden en een vrouw van 43 jaar, eveneens uit Heusweiler. Eventuele meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Verdachte kneedbare substantie in Tiel
Bij de doorzoeking in een woning aan de Anton Coolenstraat in Tiel trof de politie zaterdagavond een kneedbare substantie aan, waarbij niet uitgesloten werd dat het explosieven betrof. Om veiligheidsredenen werd het wijkje afgesloten voor verkeer en waren tijdens de actie politie, brandweer en ambulance ter plaatse. Door deskundigen van het Explosieven- en Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht werd vastgesteld dat het niet om een explosieve stof ging. Om 1.00 uur 's nachts werd de wijk weer vrijgegeven.

In Nederland bestaan er vijf zogenaamde XTC-teams, die als doel hebben de uitvoer van synthetische drugs naar het buitenland te bestrijden. Eén van deze teams bevindt zich bij het Kernteam Noord- en Oost Nederland.
---