Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross wil meer concurrentie in de welzijnssector

Meer onderlinge competitie kan de kwaliteit van het welzijnswerk in Nederland vergroten, net als een vermindering van het aantal regels. Dat zei demissionair staatssecretaris Ross vanmiddag bij de viering van vijftig jaar Welzijn in Nederland.

Ross sprak vandaag in de Haagse Ridderzaal tot de fine fleur van de Nederlandse welzijnssector. Ze lichtte daar een tipje van de sluier op van de nieuwe Welzijnsnota, die elk kabinet in het eerste jaar van zijn bestaan maakt. Ik was al aan de nota begonnen toen het kabinet viel. Of ik de kans krijg er ook mee aan de slag te gaan, ligt in de toekomst besloten, aldus de staatssecretaris. Volgens Ross hebben ervaringen in de zorg laten zien dat concurrentie een goede stimulans voor kwaliteit kan zijn. Ze pleit daarom voor meer onderlinge competitie in het welzijnswerk en het doorbreken van bepaalde regelgeving: Wég met de belemmerende regels, waar dat maar even kan.

De staatssecretaris wil ook dat er vele meer specifieke aandacht komt voor welzijnsthemas als eenzaamheid of tienermoeders. Daarom wil ze dat er nog eens goed wordt gekeken naar de subsidiëring van welzijnsprojecten. Ross: Ik zou minder geld willen uitrekken voor weer een pilot, weer een onderzoek, weer een methodiek. Ik wil juist geld geven voor concrete hulpverlenende projecten, liefst van onderop. Projecten die direct oplossingen en soelaas kunnen bieden.

Vijftig jaar Welzijn
In de Ridderzaal vierden vandaag oud-bewindslieden, kamerleden en andere betrokkenen het vijftig jarig jubileum van de Nederlandse welzijnssector, onder meer met de presentatie van twee gedenkboeken. Met de oprichting van het ministerie van Maatschappelijk Werk in 1952, werd de overheidsbemoeienis met het welzijn in Nederland officieel. De eerste minister van het nog kleine departement (op een paar dagen Beel na) was Frans van Thiel, maar het is vooral Marga Klompé geweest die het welzijnsbeleid in Nederland gezicht heeft gegeven. Het beleid kwam pas echt op gang in de periode van het ministerie van CRM (1965-1982). Later is welzijn komen te vallen onder de ministeries van WVC (1981) en sinds 1994 VWS.

50 Jaar welzijn 1. 50 Jaar welzijn
Speech, 21-10-2002

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18520 .