Provincie Limburg

GS herzien dwangsom tegen afvalverwerkingsbedrijf te Stein (289)

Bezwaren deels gegrond, deels ongegrond

Gedeputeerde Staten hebben het afvalverwerkingsbedrijf BAG in Stein deels in het gelijk gesteld en de dwangsom die zij eerder hebben opgelegd aan het bedrijf op meerdere onderdelen aangepast. Daarmee reageren GS op het bezwaar dat het bedrijf had aangetekend tegen de dwangsom de Provincie aan het bedrijf had opgelegd. BAG heeft inmiddels voldaan aan een aantal eisen van de Provincie.

Van de acht opgelegde lasten onder dwangsom trekken GS er nu vier in, van de vier resterende lasten wordt de hoogte van de dwangsom verlaagd, bij één last wordt bovendien de begunstigingstermijn aangepast, terwijl van één verplichting de omschrijving van de overtreding wordt gewijzigd.

Bezwaar
In mei 2002 hebben GS onder dwangsom een aantal verplichtingen (lasten)opgelegd aan BAG Stein BV wegens acht overtredingen van de Wet milieubeheer (Wm) en de Provinciale milieuverordening Limburg (PMV). Tegen dit besluit heeft BAG bezwaar aangetekend. In juli heeft de Raad van State, bij wijze van voorlopige voorziening, een deel van de opgelegde lasten onder dwangsom geschorst tot zes weken na de beslissing op bezwaar. In dezelfde uitspraak heeft de Raad van State voor één onderdeel de grondslag gewijzigd en voor een ander onderdeel de termijn verlengd, waarbinnen het bedrijf de overtreding ongedaan mag maken.
Mede rekening houdend met het advies van de onafhankelijke Awb-commissie Bezwaarschriften en met inmiddels gewijzigde omstandigheden, constateren Gedeputeerde Staten nu dat van de acht overtredingen er vier geen basis meer vormen voor dwangsomoplegging. Voor twee onderdelen is de dwangsom onterecht opgelegd, omdat niet ondubbelzinnig vaststaat dat sprake is van een overtreding en er zicht bestaat op legalisatie van de betreffende bedrijfsactiviteiten. Voor twee andere onderdelen heeft BAG aannemelijk gemaakt dat het bedrijf inmiddels voldoet aan de eisen die GS hebben gesteld. Heroverweging van de opgelegde dwangsommen leidt verder op onderdelen tot verlaging van de dwangsom en tot het verlengen van de termijn, waarbinnen het bedrijf de overtredingen ongedaan kan maken zonder daarvoor dwangsommen te verbeuren.
21-10-2002 16:11