Gemeente Alkmaar


AZ, bedrijvenvereniging Boekelermeer, politie en gemeente Alkmaar tekenen convenant `parkeren en veiligheid'

Alkmaar, 21 oktober

AZ, de bedrijvenvereniging Boekelermeer, politie en de gemeente Alkmaar hebben een convenant ondertekend waarin afspraken staan over parkeerregulering tijdens voetbalwedstrijden en over de veiligheid van het Kooimeerplaza en van de Boekelermeer. In het convenant staan concrete afspraken om gezamenlijk maatregelen te treffen die de openbare orde en veiligheid in het gebied moeten waarborgen.

Vooral vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid is destijds gekozen het nieuwe AZ stadion buiten het stadscentrum te realiseren. De locatie Kooimeerplein is na uitgebreid onderzoek uiteindelijk de meest geschikte locatie gebleken.

Samenwerking
Al enige tijd werkten de partijen samen om inhoud te geven aan een veiligheidsplan. Daarbij is niet alleen de locatie van het stadion van belang, maar het ook het stadionontwerp, de infrastructuur en de uitstraling van het bedrijventerrein de Boekelermeer.

In goed overleg met de politie, AZ en de Bedrijvenvereniging Boekelermeer wordt een plan ontwikkeld om in een publiek-private samenwerkingsverband het gebied te beveiligen. Het plan omvat onder meer een geïntegreerde beveiliging van het stadiongebied en het bedrijventerrein. Onder geïntegreerde beveiliging wordt verstaan: beveiliging van het gebied door middel van cameratoezicht, ambulant toezicht ter plaatse en een gegarandeerde alarmopvolging. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken.

Parkeren
In het convenant staan tevens harde afspraken over het tegengaan van het parkeren in de Boekelermeer. Voorkomen moet worden dat supporters en bezoekers van het stadioncomplex auto's parkeren op bijvoorbeeld eigen terreinen en langs de openbare weg. Om dit te realiseren zal van 2 uur voor de wedstrijd tot een kwartier na aanvang van de wedstrijd een aantal toegangswegen deels worden afgesloten. Het daarbij om de Diamantweg ten zuiden van de Topaasweg, en de Smaragdweg komende vanaf de Ringweg net voorbij de inrit voor het Transferium. Komende vanaf de Diamantweg worden de toegangen naar de Robijnstraat en de Ivoorstraat afgesloten. De gemeente sluit de wegen af door middel van fysieke maatregelen en door plaatsing van verkeersborden. Bij elke afsluiting staat een steward van AZ die er op toeziet dat alleen vrachtverkeer en automobilisten met een toegangspas worden doorgelaten. De politie verleent assistentie in geval van problemen.

Evaluatie
Het convenant dat is aangegaan voor onbepaalde tijd wordt drie maanden na de eerste thuiswedstrijd van AZ in gezamenlijkheid geëvalueerd. Daarna worden de afspraken jaarlijks geëvalueerd voor de winterstop en na afloop van de (na)competitie.