Nieuw-Vlaamse Alliantie


SP.A en Agalev kunnen wapenlevering Filippijnen tegenhouden (21/10/02)

De N-VA kijkt uit naar de reactie van Agalev en SP.A inzake de wapenlevering aan de Filippijnen. Vermits de exportlicentie nog niet werd goedgekeurd, kan bovenal de partijleiding van Agalev, de wapenlevering dit keer tegenhouden in plaats van achteraf weer voor een voldongen feit geplaatst te worden.

In het Nepal-dossier beweerde de partijleiding dat de wapenlevering nooit zou zijn doorgegaan indien de partijtop vooraf op de hoogte was. Dankzij de onthulling door de N-VA van het Filippijnse wapencontract, zijn Agalev en SP.A dat vandaag wél.

De beslissing tot wapenlevering kan zodoende onmogelijk louter en alleen een zaak van minister Michel zijn. Het argument van de VLD en Agalev dat er al wapens werden geleverd aan de Filippijnen is een ongekend hoogtepunt van politiek cynisme. Het is niet omdat de wapenwet al bij herhaling in het geheim werd overtreden dat men hiermee maar naar hartelust mag doorgaan.

De wapenwet van '91 stelt duidelijk dat het wettelijk verboden is om wapens te leveren aan landen die in een intern conflict verwikkeld zijn of aan landen waar de mensenrechten worden geschonden. Het staat als een paal boven water dat de Filippijnen aan beide omschrijvingen voldoet. Het rapport van Amnesty International van 4 februari 2002 laat er niet de minste twijfel over bestaan dat in de Filippijnen de mensenrechten, door álle vechtende partijen, met de voeten worden getreden. Of meent de paars-groene regering dat het bombarderen van burgers door het leger, geen schending van de mensenrechten is?

De N-VA eist dat de paars-groene regering eindelijk eens de wapenwet respecteert.
Schuif niet opnieuw de wapenwet opzij voor Waalse economische belangen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen